Hlavní obsah

Schizofrenik není, řekl soud o vrahovi z Děčínska. Poslal ho na 14 let do vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Za vraždu mladíka ve Varnsdorfu na Děčínsku v pátek poslal ústecký krajský soud Jiřího Noska na 14 let do vězení. Původně ho znalec označil za nemocného. Na základě nového posudku bylo obnoveno trestní řízení. Schizofrenií, jak uváděl původní posudek, muž netrpí. Rozsudek není pravomocný.

Foto: Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Soud uložil dvaadvacetiletému muži zabezpečovací detenci. Po uplynutí trestu tak Nosek bude nadále ve zvláštním ústavu. „Znalci se shodují, že je to osoba vysoce společensky nebezpečná, pokud k výkonu trestu přistoupí pasivně a nebude na sobě pracovat, je nezbytné ho nadále izolovat od společnosti,“ uvedl soudce. Detence není časově omezená.

Zaplatit musí Nosek odškodné sestře mladíka a jeho otci, který byl od začátku přesvědčen o tom, že Nosek nebyl nepříčetný a proti zastavení trestního stíhání neúspěšně bojoval.

Případ vraždy 18letého mladíka na Děčínsku se znovu otevře. Nový posudek nepotvrdil schizofrenii

Krimi

O obnovu řízení otec dlouhodobě usiloval. Využil všechny možné právní prostředky, aby rozhodnutí o nepříčetnosti zvrátil. Zastání nenašel u Nejvyššího soudu, Ústavního soudu ani u Nejvyššího státního zastupitelství. Mimo jiné založil petici a sbírku, do které mu posílali peníze také lidé z USA.

Původní posudek u obžalovaného konstatoval rozvíjející se schizofrenii. Lékaři při Noskově pobytu v psychiatrické nemocnici zjistili, že se obviněný nechová v souladu s diagnózou. I na léky reagoval odlišně, než by dané diagnóze odpovídalo. Státní zastupitelství proto podalo návrh na obnovu řízení.

Češi v USA pomáhají muži, kterému schizofrenik zabil syna. Žalobci se ho nezastali

Krimi

Tělo osmnáctiletého mladíka našli lidé v centru Varnsdorfu o Velikonočním pondělí v roce 2017. Zemřel na následky zranění po bodné ráně. Nosek pak nůž, jímž kamaráda bodnul, schoval doma. Krátce poté kriminalisté Noska zadrželi a obvinili z vraždy, k činu se přiznal.

Chtěl se oběsit

Mladík se pokusil oběsit na prostěradle a skončil na psychiatrii. Tam znalci dospěli k názoru, že trpí duševní poruchou, konkrétně rozvíjející se schizofrenií. Z revizního znaleckého posudku ovšem vyplynulo, že muž nesplňuje kritéria schizofrenie a nebyly dány důvody k zastavení trestního stíhání. Jeho ovládací schopnosti v době, kdy jednal, byly podstatně snížené a schopnosti rozpoznávací byly zcela zachovalé.

Nosek tvrdil, že doprovázel opilého kamaráda, který se po něm ohnal a on se lekl. Pro trestný čin zabití však soud neshledal důvod. Označil ho za úmyslnou vraždu. Noskovi hrozilo 18 let vězení, soud přihlédl ke sníženým ovládacím schopnostem v době spáchání činu, Noskovi naopak přitížily okolnosti činu. „Obžalovanému přitěžuje také absence věrohodného náznaku soucitu. Pro formu deklaroval (u soudu) lítost a omluvil se, ale to bylo jen verbální představení, omluvu nemůžeme vnímat jako upřímnou,“ řekl soudce.

Nosek před spácháním vraždy neměl nikdy práci, užíval marihuanu a experimentoval s pervitinem. Čin spáchal podle soudu po předchozím uvážení, ten Noska označil za osobu nevěrohodnou. V průběhu trestního řízení mluvil o tom, že ho k jednání nabádaly jakési hlasy, u hlavního líčení si na ně vzpomněl, až když se na ně dotazoval soudce. „Zbytečně připravil o život mladého muže,“ řekl soudce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám