Hlavní obsah

Zapalte policii, hlásal transparent. Mladá aktivistka za něj dostala podmínku

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karviná

Dva měsíce odnětí svobody s podmíněným odkladem na jeden rok. Takový trest vyměřil ve čtvrtek Okresní soud v Karviné 18leté aktivistce za transparent, se kterým se loni nechala vyfotografovat na demonstraci za práva sexuálních menšin Prague Pride. Rozsudek není pravomocný.

Foto: Aleš Honus, Právo

Aktivistka souzená za transparent s výzvou k zapálení policie

Článek

Proces probíhal za zavřenými dveřmi vzhledem k tomu, že v době činu nebyla dívka ještě plnoletá. Z toho důvodu ani zákon neumožňuje zveřejnění jejího jména. Veřejné bylo až vyhlášení rozsudku.

Na transparentu byl mimo jiné vyobrazen text „Fuck gender. Take the molotov, burn the police“, což policie v textu obvinění přeložila jako „Zas..ný gender. Vezmi molotov a zapal policii.“

Policie je instituce, nehmotná věc, kterou zapálit nejde.
obžalovaná

Dívka se hájila tím, že jde o nadsázku. Podle obžaloby ale text nabádal k přímému násilí a soudkyně nakonec dala státnímu zástupci za pravdu s tím, že transparent jednoznačně k násilí vyzývá a uznala dívku vinnou z trestného činu podněcování k násilí.

„Musela si být vědoma toho, že u některých lidí mohla vyvolat rozhodnutí spáchat takový trestný čin. Soud v tom nespatřuje nadsázku a metaforu," řekla soudkyně.

Policie je prý zbytečná

To, že nešlo o jednoznačnou výzvu k násilí, bylo podle odsouzené ženy zjevné z kontextu, ve kterém byl transparent použitý. „Jsem anarchistka a zastávám názor, že policie je zbytečná a měla by být zrušena,“ řekla novinářům.

„Chápu, že text mohl některé lidi pobouřit, co ovšem nechápu, je, jak si jej někdo může vykládat jako podněcování k upalování policistů. Burn the police se překládá jako zapal policii. A policie není ani policista, ani policejní auto, a dokonce ani policejní stanice. Policie je instituce, nehmotná věc, kterou zapálit nejde,“ hájila se.

Kriminální policie se začala případem zabývat poté, co obdržela trestní oznámení od členky policejních odborů, která si v médiích všimla fotografie s transparentem. Mladou ženu pak policisté zadrželi na demonstraci 17. listopadu. Následoval výslech a případ byl předán státnímu zastupitelství.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám