Hlavní obsah

Zámek Zahrádky hlídají proti rabování

Novinky, Barbora Silná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ZAHRÁDKY

Vyhořelý zámek v Zahrádkách u České Lípy hlídají neustále pracovníci bezpečnostní agentury Falco, aby zabránili jeho rabování, ale i vstupu lidí na požářiště. Právě tam zahájily v pondělí dva nezávislé vyšetřovací týmy od policie a hasičů šetření, které by mělo objasnit příčinu požáru, se kterým se hasiči prali tři dny.

Foto: Lucie Nováčková

Do plzeňského Parkhotelu vyšle za dětmi centrální obvod Plzeň 3 v úterý 7. prosince Mikuláše s čertem a andělem.

Článek

 "Objekt hlídáme nepřetržitě. Část je napojena na pult centrální ochrany a kromě toho tam máme nepřetržitě čtyři lidi a psa. Najal si nás majitel zámku tedy Univerzita Karlova, aby nedocházelo k rabování objektu," řekl v pondělí Právu ředitel bezpečnostní agentury Falco Václav Fořtík. Část mobiliáře zámku se totiž podařilo před ohněm a vodou uchránit a je uskladněn na bezpečném místě. Požářiště s částí zámku si přitom podle něho agentura převzala v pondělí od policie.

"Hlídali jsem na místě už v době požáru. Krizové řízení ale skončilo až v pondělí," upřesnil Fořtík. Podle tiskové mluvčí českolipské policie Ivany Balákové, nyní policisté zajišťují klid při práci expertů, aby nepovolané osoby nezměnily daný stav a ničím nemanipulovaly. Podle operačního důstojníka českolipských hasičů Václava Erlicha, je třeba zajistit objekt i proto, aby v něm případní zvědavci nepřišli k úrazu. "Pohyb v okolí vyhořelého zámku anebo přímo v něm je nebezpečný," varoval Erlich.

Předběžné výsledky vyšetřování do týdne

Zároveň upřesnil, že první předběžné závěry, co mohlo ničivý požár zámku způsobit, budou patrně známy v průběhu tohoto týdne. Samotné vyšetřování ale potrvá týdny možná měsíce, protože bude třeba vypracovat několik posudků a znaleckých expertíz. Hasiči například v pondělí za pomoci vysokozdvižné plošiny obhlíženy shora požářištěm, aby vše zadokumentovali. Jak upřesnila Baláková, přesný odhad škody dosud není znám, ale uvádí se v řádech stovky miliónů korun.

Obyvatelé nosí peníze

Samotní obyvatelé Zahrádek se z tragédie dosud nevzpamatovali a při pozorování trosek zámku, z něhož prakticky zůstaly pouze obvodové zdi, přízemí a část prvního patra, se jim stále hrnou slzy do očí. "Chodí mi sem zástupy lidí a nosí peníze a firmy nabízejí pomoc. Je to naprosto spontánní a všichni chtějí pro zámek, který je naše dominanta něco udělat," svěřila se Právu v pondělí starostka Zahrádek Milena Brožová (nezávislá). Lidé podle ní vnímají vyhořelý zámek jako ztrátu své dominanty.

Jak dodala, v pondělí zemřel jeden z místních starousedlíků a jeden z posledních původních obyvatelů dříve sudetských Zahrádek. "Byl to pán, který nesl vyhoření zámku velmi těžce. Měl k němu silný vztah a pamatoval si ho ještě, jak vypadal za první republiky," uvedla starostka.

Reklama

Související témata:

Související články

Zámek Zahrádky pohltil ničivý požár

Od čtvrteční 20. hodiny bojují hasiči na Českolipsku s ohnivým kohoutem, který zachvátil objekt zámku Zahrádky ve stejnojmenné obci. Podle sdělení operačních...

Výběr článků

Načítám