Hlavní obsah

Zámek černých baronů spravoval falešný hrabě

Novinky, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Obec Klášter na Plzeňsku zřejmě naletěla podvodníkovi. V listopadu 2001 pronajala zámek na Zelené hoře, známý z filmu Černí Baroni, německému podnikateli F.R. Telemannovi, který slíbil, že zámek zvelebí a dokonce z něj udělá luxusní hotel, kam se bude sjíždět smetánka z celého světa. Realita je ale zcela opačná.

Foto: archiv autorky

logo knihovny

Článek

Cizinec za sebou nechal zpustošený objekt a obec ho navíc viní, že ukradl část mobiliáře.

"To bylo slibů a plánů, jak za pár let bude ze zámku opravdový skvost. Říkal, že peníze nejsou problém, že přijdou z Německa. Ve skutečnosti se do zámku nastěhoval s rodinou a nic se nedělo. Občas tam nechával přespávat i bezdomovce. Tak jsme mu smlouvu vypověděli a se budeme snažit získat jiného nájemce," řekl starosta Kláštera Josef Rota.

Místo oprav vymaloval dvě místnosti

Obec zámek definitivně získala na konci roku 2001, kdy soud zamítl poslední restituční nárok. Radnice Telemannovi, který měl tehdy o barokní zámek eminentní zájem, vyšla vstříc a ve smlouvě o pronájmu se zavázala, že nájemné bude vyžadovat až od roku 2004 kompenzací za rekonstrukční práce, které Němec provede na svoje náklady.

"Co za rok udělal? Oškrabal omítku ve dvou kancelářích a vybílil je. Tím nesplnil podmínky smlouvy," pokračoval starosta.

Falešný hrabě

Celou záležitost za Telemanna zpočátku vyřizovala jeho přítelkyně, obyvatelé obce ho poznali až později.

"Byli jsme ze začátku v kontaktu s jeho družkou, která i podepisovala za firmu nájemní smlouvu. Přestavoval se jako hrabě. Nechal se i natočit na videoklip v dobové uniformě se šavlí za pasem. Jakmile se ale převlékl do montérek a začal sám dělat, věděli jsme, že bude zle," řekl starosta.

Obec se nyní chystá poohlédnout po jiném zájemci. "Zámek nabídneme do pronájmu a uvidíme, jestli se někdo přihlásí. Odhaduji, že na nejnutnější opravy objektu stačí asi 10 miliónů korun. Celková rekonstrukce přijde na 150 miliónů a více," uvedl Rota.

Ze zámku zmizely historické dveře

Plzeňská policie navíc začala prošetřovat okolnosti, za kterých ze zámku zmizelo několik historických dveří.

"Obec má podezření na pana Telmanna, my to musíme nejprve prokázat," uvedl policejní šéf okresu Plzeň - jih Jiří Tyc.

Obrázek vývoje české architektury

Podle ředitele státního památkového ústavu v Plzni Karla Drhovského patří zámek na Zelené hoře k velmi cenným památkám. "Je to obrázek vývoje české architektury. Původní strážní hrad ze 16. století byl totiž postupně přestavován až do dnešní zámecké podoby s barokními rysy. I novodobá historie je zajímavá především přítomností pétépáků v 50 letech," sdělil Drhovský.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám