Hlavní obsah

Žalobkyně zrušila stíhání plzeňského exstarosty za údajně předražené sportoviště

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní zástupkyně Blanka Míková zrušila trestní stíhání bývalého starosty centrálního plzeňského obvodu Jiřího Strobacha. Toho policie na přelomu roku obvinila ze zneužití pravomoci úřední osoby kvůli údajně předražené stavbě sportovně-rekreačního areálu Škodaland u Litické přehrady. Žalobkyně to Právu potvrdila v pondělí.

Foto: Město Plzeň

Multifunkční areál Škodaland a extarosta Strobach

Článek

Podle ní se tak případ vrací do fáze prověřování. „Jednak jsem shledala v rozhodnutí policejního orgánu formální nedostatky a dále jsem po prostudování spisu dospěla k závěru, že je zapotřebí věc vyhodnotit v širších souvislostech,“ uvedla Míková důvody svého rozhodnutí.

Podle informací Práva policie stavbu prověřovala na základě trestního oznámení, které na sklonku roku 2015 podalo nové vedení radnice. To si nechalo zpracovat audit, podle kterého skutečný stav areálu neodpovídá projektové dokumentaci a faktická hodnota díla je nižší, než kolik za něj radnice zaplatila. Firma se tak měla neoprávněně obohatit o více než čtyři milióny.

Dále někteří radní poukázali na smlouvu o dodatku na vícepráce se zhotovitelem stavby, a to měsíc po předání díla v polovině prosince 2010. Tehdy rada obvodu schválila proplacení víceprací ve výši bezmála pět miliónů, a to přesto, že nebyly řádně specifikované a konkretizované.

Nekvalitní audit?

„Rada s těmito vícepracemi souhlasila na základě vysvětlení architekta Daniela Němečka jako technického dozoru stavby, který vše na místě objasňoval,“ řekl už dříve Právu současný starosta obvodu Radislav Neubauer (ČSSD), který byl tehdy místostarostou.

Audit, který si nové vedení radnice objednalo a zaplatilo, komentoval v minulosti i Strobach s tím, že je nekvalitní. „Nepracoval se všemi podklady, které vysvětlují, jak bylo postupováno,“ prohlásil v minulosti Strobach.

Své obvinění z loňského prosince označil za účelové. „Je mi kladen za vinu podpis dvou dokumentů řádně schválených radou, které jsem však byl povinen jako statutární zástupce městského obvodu z titulu funkce starosty podepsat,“ prohlásil Strobach s tím, že byl policisty bez bližší znalosti schvalovacího procesu vyplývajícího ze zákona o obcích označen jako pachatel, aniž by dodrželi zásadu individuální trestní odpovědnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám