Hlavní obsah

Žalobkyně zastavila vyšetřování podnikatele, její rodině pak půjčil peníze

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Půjčovat si peníze od podezřelých může být pro státního zaměstnance velký problém. To už dnes velmi dobře ví prachatická státní zástupkyně Miroslava Prokešová. Nejvyšší správní soud (NSS) se v pondělí v Brně zabýval kárnou žalobou, kterou na Prokešovou podal ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Miroslava Prokešová

Článek

Podle něj nechala za podezřelých okolností zastavit vyšetřování podnikatele, jenž později poslal 500 000 korun na účet jejího muže. Prokešová kvůli tomu už loni rezignovala na post okresní státní zástupkyně, teď byla řadovou žalobkyní. Ovšem jen do pondělí.

Kárný senát NSS řízení v kárné žalobě v pondělí přerušil. Ovšem jen do doby, než bude vyšetřeno nové podezření pro zneužívání postavení veřejného činitele, pro které je Prokešová v současné době v trestním řízení vyšetřovaná, je její výkon funkce zcela pozastaven. Hrozí jí úplné odvolání z funkce.

Důvěra ve státní zastupitelství

Podle ministerstva spravedlnosti mohlo chování Prokešové vzbudit "důvodné pochybnosti o řádném výkonu funkce státního zástupce, ohrozit vážnost funkce státního zástupce nebo vážnost státního zastupitelství anebo ohrozit důvěru v nestranný a odborný výkon působnosti státního zastupitelství".

Policie předloni na popud okresního státního zastupitelství zastavila stíhání místního podnikatele Bernarda Lainky. Policisté jej podezřívali z toho, že chtěl ošidit stát na daních, když po finančním úřadu žádal vrácení DPH 648 000 korun.

O čtyři měsíce později přišlo z Lainkova účtu na účet Miroslava Prokeše - policisty a manžela okresní státní zástupkyně, 500 000 korun.

„Byla to zcela transparentní půjčka a k její realizaci manžel přistoupil po konzultaci se mnou až v době, kdy bylo veškeré podezření z možného spáchání podvodu z DPH zastaveno a tento krok byl navíc potvrzen i nadřízenými dozorujícími orgány. Pro mne byl pan Lainka zcela nevinný a na půjčce jsem neviděla nic špatného. Ostatně poskytováním takové pomoci byl tento muž znám, tak jsme toho využili i my,“ uvedla obviněná doktorka.

S manželem se znali roky

Senátu mimo jiné vysvětlovala, jak je složité se v tak malém městě, jako jsou Prachatice, nepotkávat s řadou lidí, kteří se nějakým způsobem dostali do křížku se zákonem.

„Žádní přátelé, jak se uvádělo v tisku, jsme však rozhodně nebyli. Ano, manžel se s panem Lainkou znal už asi patnáct či šestnáct let, ještě z doby, kdy oba pracovali společně v Německu, ovšem pak se už spolu nestýkali, viděli se jednou či dvakrát do roka, já si s ním až do nedávna celou dobu vykala a například jeho paní jsem neznala vůbec. Přátelství, které je mi předhazováno, si opravdu představuji poněkud jinak,“ uvedla Prokešová.

Med prodává komukoli

Na dotaz zástupce ministerstva, zda prodávala věřiteli i svůj med a vejce ze dvora, státní zástupkyně uvedla, že jako chovatelka včel prodá med komukoli. Zároveň také uváděla, že současné obvinění a policejní vyšetřování z podezření trestného činu zneužívání veřejného činitele je úplný nesmysl, byť se opět má týkat zasahování do jiného případu podezření z podvodu podnikatele Lainky.

„S tím už nemám vůbec nic společného. Na okresním zastupitelství jsme sami iniciovali, aby byl případ dozorován mimo nás, v Českých Budějovicích, právě kvůli předchozím pochybnostem,“ uvedla Prokešová, která přerušení řízení komentovala lakonicky tím, že kárný senát tím postupoval zcela jistě jedině správně. Více se vyjádřit nechtěla.

Zatím nebude chodit do práce

„Ministr spravedlnosti pozastavil výkon funkce státní zástupkyně kárně obviněné, a to z důvodu, že bylo zahájeno trestní stíhání pro týž skutek, což zohlednil i kárný senát. Lidově řečeno paní doktorka nebude chodit do práce a vyčká jednak zastavení trestního stíhání, popřípadě pravomocného odsouzení či jiného skončení trestního stíhání, potom senát rozhodne o tom, zda pokračovat v kárném řízení. Záleží na tom, jak skončí trestní stíhání,“ řekl Právu Roman Skopal, ředitel justičního odboru ministerstva spravedlnosti, kterého ministr jako kárný žalobce zplnomocnil pro jednání u NSS.

Zároveň uvedl, že v novém vyšetřování jsou již k dispozici další svědecké výpovědi policistů, které mají dokladovat vliv žalobkyně na průběh vyšetřování Lainky.

Závažné jednání ukázalo na přetrvávající nedostatky pro práci NSS. Tomu například policejní orgány policie odmítají během vyšetřování možnost nahlížet do spisů, ze kterých však čerpal například zástupce ministerstva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám