Hlavní obsah

Žalobkyně z Prahy zneužila svoji funkci kvůli zeti, dostala důtku

Brno

Pražská státní zástupkyně Stanislava Rybová podle kárného senátu Nejvyššího správního soudu (NSS) zneužila svoji funkci k prosazování soukromého zájmu, trestem je důtka. Žalobkyně volala svojí kolegyni kvůli svému zadrženému zeti. Rybová uvedla, že nechtěla nikoho ovlivnit, žádala jen o informace.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Nejvyšší správní soud v Brně

Článek

Rybová působí u Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 5. Kárnou žalobu na ni podala její nadřízená, vedoucí obvodního státního zastupitelství Hana Vrbová. Navrhovala snížit Rybové plat o 30 procent na rok, což je nejpřísnější možný finanční postih.

Kolegyně, kterou Rybová kontaktovala, působí v Praze 6. Rybová jí podle kárné žaloby sdělila, že zeť nemá být zadržen, protože sice v minulosti něco provedl, ale nic zásadního. Dále popisovala složitou rodinnou situaci a dovolávala se vzájemné kolegiality.

Nešťastný večer

Rybová řekla, že šlo o nešťastný večer a nešťastnou shodu okolností. Uvedla, že z větší části nesouhlasí s tím, jak její jednání popisuje žaloba. Přiznala, že volala na takzvaný dosahový telefon své kolegyni, chtěla tím prý pomoci své dceři, která ji údajně prosila, aby zjistila, co se stalo a z jakého důvodu byl manžel zadržen. Žalobkyně si tedy zjistila patřičné telefonní číslo a kolegyni zavolala.

Já si nejdříve myslela, že volá služebně, pak mi došlo, že jde o osobní hovor
žalobkyně z Prahy 6

„Vím, že jsem neměla, a už bych se toho nikdy nedopustila. Jen jsem chtěla informace. Nenaléhala jsem na ni, aby zetě propustila, to bych si nikdy nedovolila, jen jsem chtěla informace, co udělal a proč je zadržený. Hovor trval necelé dvě minuty,“ uvedla Rybová.

Bála se o dceru

Své jednání označila za exces vedený strachem o dceru, která byla ve složité situaci. Uvedla, že se v minulosti nikdy ničeho takového nedopustila a už nedopustí. Její obhájce navrhoval upuštění od potrestání či důtku.

Státní zástupkyně, které Rybová volala, uvedla, že incident nahlásila, protože se obávala, že má odposlouchávaný telefon a aby pak kvůli telefonátu neměla problém. "Já si nejdříve myslela, že volá služebně, pak mi došlo, že jde o osobní hovor," uvedla žalobkyně. Vypověděla, že Rybová na ni přímo nenaléhala, aby zetě propustila, ale že z kontextu to tak vyznělo. Uvedla, že ji lidsky chápe, ale bylo jí to nepříjemné.

Muž podezřelý z pokusu o vraždu zmizel, žalobce za chybu dostal důtku

Krimi

Předseda kárného senátu Petr Mikeš v odůvodnění rozhodnutí řekl, že kárně obviněná státní zástupkyně v rozporu se svými povinnostmi dopustila, aby byla její funkce zneužita k prosazování osobních zájmů. Kolegyni volala ze svého soukromého čísla, představila se jako státní zástupkyně a popisovala jí svoji situaci. Ohrozila tím podle něj důvěru ve státní zastupitelství.

Podle Mikeše se ale nepodařilo prokázat, že by žalobkyně žádala zeťovo propuštění. „To přání, aby došlo k propuštění zadrženého, se ale dalo vyčíst mezi řádky. Musela si být vědoma, že takto to tou druhou státní zástupkyní mohlo být vnímáno," uvedl Mikeš.

Kárný senát může ukládat za různé prohřešky státním zástupcům důtky, případně jim snížit plat až o 30 procent na dva roky. V krajním případě je trestem odvolání z funkce. Řádný opravný prostředek neexistuje, lze pouze podat ústavní stížnost, která však nemá odkladný účinek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám