Hlavní obsah

Žalobkyně: Střelec v Tanvaldu nevraždil, bránil se silnému útoku

Právo, Jaroslav Švehla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tanvald
Aktualizováno

Případ novoroční střelby v Tanvaldu na Jablonecku, při které byl zastřelen dvaadvacetiletý Rom a jeho o dva roky starší bratr postřelen, nebude posuzován jako vražda. Muž, který střílel, byl podle pátečního vyjádření státního zastupitelství napaden.

Foto: Jiří Forman, Novinky

Na místě střelby zapalují pozůstalí svíčky.

Článek

„Na základě doposud provedených důkazů je možno vyloučit, že v uvedeném případě došlo ke spáchání trestného činu vraždy či jiného úmyslného trestného činu směřujícího k usmrcení dalších osob. Rovněž byly vyloučeny jakékoli rasové či majetkové pohnutky,“ uvedla v pátek náměstkyně krajského státního zástupce v Ústí nad Labem Lenka Bradáčová.

Výstřelům, které usmrtily a zranily dvě osoby, podle Bradáčové předcházelo velmi intenzivní fyzické napadení osoby, která střelnou zbraň následně užila proti útočníkům na svou obranu. Policisté budou dál zkoumat, zda třiašedesátiletý střelec, který střelnou zbraň použil proti útočníkům vyzbrojeným nožem, nezvolil nepřiměřenou obranu.

Nešlo o peníze

Podle státního zastupitelství nešlo v útoku na muže o rasové ani o majetkové pohnutky.  „Konflikt ani na jedné ani na druhé straně nedostartoval motiv někoho okrást, nebo oloupit,“ vysvětlila Bradáčová.

Od prvního lednového dne, kdy se čin stal, panuje ve městě velké napětí. To panovalo také v sobotu, kdy byl 22letý mladík pohřben za účasti asi 200 lidí. [celá zpráva]. Při útoku byl zraněn i jeho o dva roky starší bratr.

Po útoku policie zadržela 63letého muže, který střílel. Neštěstí se stalo krátce před půl druhou hodinou ráno v Krkonošské ulici. Policie případ nejdříve vyšetřovala jako pokus o vraždu.

Reklama

Související témata:

Související články

Senior zastřelil v Tanvaldu mladého muže

V Tanvaldu na Jablonecku byl v noci na neděli při potyčce zastřelen dvaadvacetiletý muž. Střelné poranění má i jeho o dva roky starší bratr.

Výběr článků

Načítám