Hlavní obsah

Žalobci otevřeli kauzu Grossova bytu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Městští žalobci opět otevřeli kauzu bývalého premiéra Stanislava Grosse ohledně koupě jeho bytu. Policie případ odložila v loni v prosinci. Tento verdikt však žalobci po přezkoumání zrušili. Dle náměstkyně pražského městského státního zastupitelství Marcely Kratochvílové bylo odložení případu předčasné.

Článek

Dle Kratochvílové již byl vyšetřovací spis odeslán zpět na Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 5, které se případem zabývá. "Naznačili jsme, v jakých směrech má být řízení doplněno," uvedla Kratochvílová bez dalších podrobností. Obvodní státní zástupce Julius Lachnitt však zatím žádné pokyny od nadřízených neobdržel.

Kauza stála Grosse premiérské křeslo

Kauza spojená s nejasnostmi kolem financování bytu a podnikatelských aktivit manželky bývalého premiéra Šárky vedly k vládní krizi a ke Grossově rezignaci na funkci premiéra. Policejní vyšetřování však dospělo k výsledku, že Gross se při nákupu bytu na pražském sídlišti Barrandov nedopustil přestupku ani trestného činu. Proto byl případ odložen. Nyní se však policie bude muset případem opět zabývat.

Prověřování financování pořízení bytu v roce 1999 začalo v únoru 2005. Opoziční politici kritizovali Grosse za to, že nedokázal dostatečně doložit, jak získal 1,2 miliónu korun na zálohu za byt v hodnotě čtyř miliónů.

Expremiér opakovaně prohlásil, že se ničeho špatného nedopustil. Na nákup bytu mu prý půjčil jeho strýc František Vik 1,2 miliónu korun. Když se ukázalo, že na to nemohl našetřit, přišel Vik s verzí, že i on si musel půjčit, a to u příbuzných z ciziny.

Reklama

Související témata:

Související články

Stanislav Gross odstupuje z čela ČSSD

Předseda ČSSD Stanislav Gross oznámil v sobotu na zasedání Ústředního výkonného výboru, že od příštího týdne rezignuje na všechny stranické funkce a nebude...

Stanislav Gross nastupuje k advokátu Brunovi

Stanislav Gross, který v pátek skončil ve funkci předsedy ČSSD, nastupuje v pondělí jako koncipient do pražské advokátní kanceláře JUDr. Eduarda Bruny....

Výběr článků

Načítám