Hlavní obsah

Žalobce zrušil obvinění zápasníka Grznára z vychvalování války

– Plzeň

Státní zástupce zrušil trestní stíhání profesionálního sportovce Filipa Grznára za obsah videonahrávky, na které 37letý kulturista, zápasník MMA a youtuber v reakci na ruskou invazi na Ukrajině hovoří mimo jiné o tom, že by chtěl, aby se válčilo i v Česku. Právu to ve středu potvrdila šéfka plzeňského státního zastupitelství Ivana Hostašová.

Foto: Instagram Filipa Grznára

Instagram Filipa Grznára

Článek

Grznára policisté v dubnu obvinili z podněcování k trestnému činu. Podle Hostašové ale válku na Ukrajině přímo nepodporoval. „Využil ji k tomu, aby se zviditelnil a mohl uplatnit své násilné představy,“ uvedla Hostašová.

Dodala, že dozorující státní zástupce věc vrátil policii s tím, že s ohledem na některé nevybíravé výrazy v nahrávce by se mohlo jednat o trestný čin výtržnictví.

Provokační video umístil sportovec v březnu na sociální síť Facebook. I když ve veřejném prostoru nebylo příliš dlouho, sdílely ho stovky lidí.

„Má to jednu velkou výhodu. Ve válce neexistuje právo. Ve válce můžeš páchat trestnou činnost jako vzteklej, což se mně líbí, to je sen. A přežijou jen ti nejsilnější. Prostě chci, aby v České republice byla válka, prostě chci, ať to Rusko nebo kdokoli jiný přijde na nás… Chci válku,“ řekl Grznár v první části videa nahraného v autě, které později zmizelo, protože šlo o tzv. Facebook Story, a to je viditelné pouze 24 hodin.

Nahrávka poté pokračovala na jiném místě, ale obsahově byla podobná. „Zkrátka a dobře, válka, to je vlastně jediná svoboda, protože víš, že můžeš kdykoli chcípnout, a zároveň víš, že můžeš kohokoli zabít, a to je prostě dobrý,“ znělo z nahrávky.

Zápasník Grznár chce válku. Vyšetřuje ho policie

Krimi

„A tuhle svobodu já chci. Chci válku v České republice a udělám pro to všechno,“ prohlásil kulturista na videu, které poté kdosi sdílel i na jiných sociálních sítích.

Grznár se později za nahrávku veřejně omluvil. Tvrdil, že ji natočil, když byl opilý. „Byl to hloupý úlet. Nic z toho jsem nemyslel vážně,“ kál se sportovec.

Grznár měl již v minulosti problémy se zákonem. Před rokem mu ústecký krajský soud pravomocně potvrdil peněžitý trest 15 tisíc korun za to, že na videu veřejně schvaloval vraždu romského řidiče dodávky v Chomutově a vyhrožoval vyvražděním dalších Romů.

Za schvalování války je stíháno 18 lidí

Domácí

„Nějaký cikán najížděl autem do lidí a někoho zranil. Nějaký člověk se tam proti němu ohradil, vzal legálně drženou devítku a zastřelil ho. Dobrou věc udělal. Problém je v tom, že zku… česká justice ho bude posílat za katr, docela na raketu, hrozný. A cikáni chtějí dělat nepokoje a vyhrožují jeho rodině. Jestli to udělají, tak si pro ty cikány jedu do Chomutova. Vyvraždím to,“ reagoval tehdy Grznár na případ prostřednictvím Instagramu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám