Hlavní obsah

Žalobce zrušil obvinění policejního odboráře ze zpronevěry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Městské státní zastupitelství v Praze zrušilo trestní stíhání policejního odboráře Pavla Štěpána, který podle Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) zpronevěřil členské příspěvky svých kolegů. Vyšetřovatelé odboráře podezřívali, že si nechal až 100 000 korun, které měl odvést do centrální pokladny odborové organizace Unie bezpečnostních složek.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Štěpán obvinění od počátku popíral. O vývoji v případu informoval v sobotu server iRozhlas.cz. O zrušení trestního stíhání rozhodl státní zástupce 19. června, řekl serveru advokát Tomáš Těmín, který Štěpána zastupuje. V odůvodnění podle něj státní zástupce uvedl, že se policejní orgán „nedostatečně vypořádal se subjektivní stránkou věci, to jest se zaviněním”.

GIBS obvinila Štěpána letos v květnu ze zpronevěry s větší škodou, za což mu hrozilo až pět let vězení. Státní zastupitelství svým rozhodnutím vyhovělo Štěpánově stížnosti proti zahájení trestního stíhání. GIBS tak musí o věci znovu rozhodnout. Buď může případ odložit, nebo může trestní stíhání zahájit znovu, ale lépe ho odůvodnit.

Unie bezpečnostních složek Štěpána ze svých řad podle dřívějších informací Deníku N vyloučila. Shromáždění předsedů o tom rozhodlo již na základě podezření ze zpronevěry.

Štěpán patří k pražským těžkooděncům a v minulosti se angažoval ve vyjednávání o kvalitnějších balistických vestách. V souvislosti s obviněním byl ve druhé polovině května propuštěn ze služebního poměru u policie. Podle Petry Lhotákové z Odborové aliance Integrovaného záchranného systému, která nyní Štěpána při jednání s policií zastupuje, bude usilovat o návrat do služebního poměru. U policie byl Štěpán 16 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám