Hlavní obsah

Žalobce si v kauze Chvalovský stěžuje na postup soudu

Novinky, Lenka Kadeřávková
PRAHA

Kauzu bývalého předsedy Českomoravského fotbalového svazu Františka Chvalovského, který čelí obžalobě z více než miliardového podvodu, bude posuzovat Vrchní soud v Praze. Instance posoudí oprávněnost stížnosti žalobce Františka Fíly, který je nespokojený s rozhodnutím pražského městského soudu, jež mu kauzu vrátil k doplnění.

Foto: Tomáš Hlad

Plakát akce Pink Párty

Článek

Soudkyně Dana Pacholíková tento krok odůvodnila tím, že státní zastupitelství se při vyšetřování dopustilo procesního pochybení. Chyba podle ní spočívá v tom, že v obžalobě jsou popsány dva skutky, pro které nebylo zahájeno stíhání. Žalobce je však opačného názoru. "My se domníváme, že ta pochybení nejsou přítomná. Ta jednota skutků byla zachována," uvedl Fíla. Podle něj došlo pouze k určité změně, co se týče výše škody. Její přesné vyčíslení však prý vyšlo najevo až v průběhu vyšetřování.

Vyšetřování se může vrátit na začátek

Mluvčí vrchního soudu Jan Fořt dnes sdělil, že stížnost již instance obdržela, nicméně termín jejího projednání ještě nebyl stanoven. Pokud by vrchní soud dal za pravdu nižší instanci a nikoliv žalobci, státní zastupitelství by muselo znovu formálně sdělit Chvalovskému obvinění a znovu ho vyslechnout.

Měl připravit banku o 1,5 miliardy

Chvalovský se podle obžaloby dopustil úvěrového podvodu, kterým připravil Komerční banku o 1,5 miliardy korun. Podezřelý je společně s pěti bývalými manažery firem Satrapa a Českomoravská agrární společnost (Č.A.S.), které někdejší fotbalový boss ovládal. Zapůjčené peníze totiž podle žalobce skupina nepoužila po dohodě s bankou na nákup zemědělských produktů, ale k jiným účelům, například na splácení předchozích dluhů. Banka se splacení úvěru nikdy nedočkala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám