Hlavní obsah

Žalobce rozhodl o trestním oznámení na vlastní osobu, trest nedostal

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) uznal šéfa brněnských žalobců Petra Coufala vinným z toho, že ohrozil důvěru ve státní zastupitelství tím, že rozhodoval o trestním oznámení podaném na vlastní osobu sám. Kárný senát ale upustil od potrestání, dostatečným trestem podle něj je samotné veřejné projednání kauzy.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Petr Coufal

Článek

Přitom se ve svém jádru jednalo o banalitu. Trestní oznámení se týkalo toho, že Coufal měl se svým soukromým autem opakovaně využít parkoviště krajského státního zastupitelství v Brně určené výhradně jen služebním vozidlům.

Žalobu na Coufala podal vrchní státní zástupce v Olomouci Ivo Ištvan. Spatřoval v tom možné podezření z trestných činů zneužití pravomoci úřední osoby a porušování povinnosti při správě cizího majetku.

Coufal vinu popírá

Podání přistálo nejprve na stole podřízeného Městského státního zastupitelství v Brně. „Doktor Coufal se o tom dozvěděl, zavolal tam a zjistil, že to tamní žalobci postoupí s návrhem na delegaci na Krajské státní zastupitelství v Brně. Této situace doktor Coufal využil k tomu, že dal pokyn, aby se to nedostalo do rukou adresátovi dopisu, vedoucímu oddělení dohledu, který to měl vyřizovat. Coufal si to stáhl k sobě na stůl, vyhodnotil si to, že nejde o trestní oznámení, ale o stížnost v oblasti správy státního zastupitelství, a s tímto závěrem věc postoupil ministrovi spravedlnosti k dalšímu opatření,“ přiblížil už dříve problém Ištvan.

Reklama

Výběr článků

Načítám