Hlavní obsah

Žalobce: Rathova obhajoba, že šlo o politický proces, byla vyvrácena

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žalobce Petr Jirát v rozhovoru pro právo řekl, že trest pro exhejtmana Davida Ratha je odpovídající. On sám požadoval ještě o půl roku více.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Státní zástupce Petr Jirát

Článek

Osm a půl roku vězení a propadnutí majetku. Je to málo, nebo hodně?

Ten trest je o půl roku nižší, než jsem navrhoval v tom velkém rozpětí pět až dvanáct let. Myslím, že je to trest odpovídající. Vedlejší tresty jsou poněkud nižší, tam ještě zvážím podání odvolání, až dostanu písemný rozsudek. Každopádně jsem spokojen, protože došlo k plnému odsouzení, jak pokud jde o skutky, tak pokud jde o vinu u obou obžalovaných.

A hlavně byla vyvrácena obhajoba doktora Ratha, že šlo o politický proces. Tady šlo ne o politiku, ale o kriminální činnost jednoho politika doktora Davida Ratha.

Exhejtman se bude znovu a znovu odvolávat, prý to tak povede několik let…

Předpokládám, že podá odvolání, to každopádně pravděpodobně ano. Pak je možnost podávání mimořádných opravných prostředků, což je dovolání k Nejvyššímu soudu. Předpokládám, že pokud mu nebude vyhověno ani zde, že bude podávat žádosti k Ústavnímu soudu. No a koneckonců sám i říkal, že chce jít i do Štrasburku, ale to je běh na dlouhou trať.

Co říkáte, že na vynesení rozsudku David Rath nepřišel?

Je to jeho právo, já jsem to víceméně očekával, že nepřijde. Každopádně jsem měl poněkud obavu z toho, zda požádá, aby se jednalo v jeho nepřítomnosti. Stalo se tak, takže alespoň umožnil vyhlášení rozsudku.

David Rath v Hostivici u Prahy komentuje rozsudek krajského soudu. Archivní videoVideo: Novinky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám