Hlavní obsah

Žalobce přišel kvůli průtahům o část platu

Právo, Novinky, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Mimořádnou šanci zlepšit své pracovní výkony dal v úterý kárný senát Nejvyššího soudu v Brně (NS) státnímu zástupci z Plzně Petru Morongovi, když mu uložil trest snížení platu o 25 procent na jeden rok. Současně NS zrušil rozhodnutí kárného senátu Vrchního soudu v Praze, který Moronga potrestal odvoláním z funkce pro jeho nečinnost a dlouhodobě výrazné průtahy v řízení.

Foto: Petr Spálenka

Dobřanští Mroži

Článek

"Státní zástupce dostal poslední šanci, aby dokázal, že pracovat chce a bude. Přihlédli jsme k jeho rodinné a zdravotní situaci a uložili mu mimořádně druhé nejpřísnější kárné opatření. Pokud této šance nevyužije a bude dál nečinný v řadě případů, pak případné další kárné řízení bude mít pro něj za následek odvolání," uvedl předseda kárného senátu František Hrubec.

Zástupce plzeňského státního zastupitelství Petr Morong stanul u NS po té, co se odvolal proti rozhodnutí pražského vrchního soudu, který jej 4. června 2004 za průtahy v řízení odvolal z funkce. Sám totiž tvrdí, že jeho práce není tak špatná a že okresní státní zástupkyně Antonie Zelená ho hodnotí neobjektivně.

"Moje práce není tak špatná a myslím, že za poslední rok jsem se dostal do situace, kdy patřím k těm lepším. Uznávám, že jsem měl drobná pochybení a některé případy trvaly déle, než je normální, ale to nebylo mou nečinností, ale tím, že šlo o závažnější případy. V této době jsem měl vážné rodinné a zdravotní problémy, které se na tom také podepsaly," uvedl u NS Morong.

Kárné řízení iniciovala nadřízená

Jeho nadřízená, která sama zahájila kárné řízení, však tvrdí, že Petr Morong patří k těm, kteří nestíhají plnit své povinnosti. Proto byl už dvakrát před kárným senátem, který mu poprvé uložil výtku a podruhé mu snížil plat. Podle Zelené začal Morong vždy aktivně pracovat v době, kdy se blížilo kárné řízení a po něm upadal do podprůměru.

"Kvůli jeho prodlevám jsou potíže se zajišťováním důkazů a veřejnost nečinnost státního zástupce vnímá jako pochybení státního zastupitelství. Když jsem viděla, jaké prodlevy měl u tří případů, tak jsem musela podat návrh na kárné řízení. Není přece možné, aby stížnost proti odložení trestního stíhání ležela u něj nejméně půl roku a on s ní nic neudělal, dokud nehrozila kontrola spisu," doplnila Zelená.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám