Hlavní obsah

Žalobce poslal k soudu případ bývalé Škromachovy náměstkyně

– PRAHA
Právo, rav

Státní zástupce z Prahy 2 poslal tento týden k soudu obžalobu na bývalou ekonomickou náměstkyni ministra práce a sociálních věcí Yvonne Legierskou v souvislosti se správou paláce v pražské Lannově ulici.

Foto: , Právo

Yvonne Legierská na archivním snímku

Článek

„V úterý jsme podali na paní Legierskou obžalobu k obvodnímu soudu s tím, že jsme se ztotožnili se závěry policie. Podle našeho názoru se dopustila zneužívání pravomoci veřejného činitele a porušování povinnosti při správě cizího majetku,“ řekl ve čtvrtek Právu šéf žalobců z Prahy 2 Tomáš Bláha.

Někdejší náměstkyni bývalého ministra Zdeňka Škromacha (ČSSD) tak nyní u soudu hrozí až desetileté vězení. Legierská ministerstvo opustila již předloni na podzim v okamžiku, kdy se stal ministrem práce Petr Nečas (ODS).

Podle dřívějších informací médií souviselo její trestní stíhání s nevýhodnou směnou budov ministerstva včetně historického paláce v Lannově ulici s jednou soukromou firmou, při níž stát podle Nejvyššího kontrolního úřadu přišel o 137 miliónů korun. Současné ministerstvo chce peníze po firmě zpět.

Právu se však podařilo zjistit, že Legierská sice byla za zmíněný převod přímo odpovědná, nicméně policie ji obvinila nikoli za směnu historického paláce, ale kvůli opravě této budovy v Lannově ulici. Stejných skutků se nyní týká i podaná obžaloba.

„Svým jednáním měla obžalovaná způsobit faktickou škodu 1,5 miliónu korun a její jednání navíc směřovalo k další škodě ve výši téměř čtyř miliónů korun. K té ale nakonec nedošlo,“ upřesnil Bláha.

Reklama

Výběr článků

Načítám