Hlavní obsah

Žalobce navrhl pro Janouška v kauze Chambon až osm let vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Žalobce navrhl pro lobbistu Romana Janouška za podílnictví v kauze údajného podvodu ve společnosti Chambon 7 až 8 let vězení, uvedla to ve čtvrtek Česká televize. Kauza se týká údajných podvodů s úhradami od zdravotních pojišťoven.

Foto: Milan Malíček, Právo

Roman Janoušek v roce 2014

Článek

Případ se týká údajně neoprávněných úhrad ze zdravotního pojištění pro společnost Chambon. Ta podle obžaloby v letech 2009 až 2011 prováděla vyšetření exhumánního genomu, tedy zpravidla infekčních virů a bakterií. Státní zástupce tvrdí, že k tomu firma neměla oprávnění a od zdravotních pojišťoven si nechávala proplácet dražší úkony.

Lékařka Peková odmítla vinu v kauze, v níž figuruje i lobbista Janoušek

Krimi

Podle obžaloby Chambon podvodně vylákal z pojišťoven 239 milionů. Janoušek, který měl ve společnosti podíl, se u ní nechal zaměstnat jako poradce s úvazkem 20 hodin týdně a platem milion korun za měsíc. Z firmy ale dostával i násobky této částky, celkem si takto podle obžaloby přišel na 62,5 milionu korun.

Janoušek vytáhl z firmy přes 60 milionů

Krimi

Žalobce Alexandr Dadam z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci míní, že Janouškův pracovní vztah k Chambonu byl jen formální a bezobsažný. „Jeho jediným účelem bylo vytvořit podmínky pro přístup k neoprávněnému majetkovému prospěchu,“ stojí v obžalobě. Podnikatele proto žalobce obžaloval z podílnictví, za což mu hrozí až osmileté vězení.

V případu byla obžalována také viroložka Soňa Peková, která však s obžalobou nesouhlasila. Žalobce ji chce poslat za mříže na 7,5 až 8,5 roku.

Justice Janouška v minulosti poslala na 4,5 roku do vězení za to, že opilý srazil ženu autem. Trest si momentálně odpykává ve věznici v Ruzyni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám