Hlavní obsah

Žalobce lže, zlobil se u soudu v kauze jízdenek exředitel DPP Dvořák

Právo, Jakub Kotalík
Praha

Před Městským soudem v Praze ve čtvrtek opět vypovídal obžalovaný exšéf pražského dopravního podniku (DPP) Martin Dvořák. Popřel, že by se ve funkci šéfa podílel na výběru či podobě smlouvy s papírnou Neograph. Obžaloba Dvořákovi klade za vinu, že zmanipuloval zakázku dopravního podniku na dodávky papírových jízdenek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalý šéf pražského dopravního podniku Martin Dvořák u Městského soudu v Praze

Článek

Podle obžaloby mělo z každého prodaného dokladu od Neographu plynout 17 haléřů přes karibskou společnost Cokeville Assets až k lobbistovi Ivo Rittigovi.

Uzavření smlouvy mezi dopravním podnikem a papírnou se podle Dvořáka nevymykalo obvyklému postupu. Na podobě kontraktu se prý podílelo ve firmě několik oddělení.

„Bylo to projednáno na poradě vedení. Já jsem na konci podepsal smlouvu, která prošla standardním kolečkem. Nepotkal jsem se s nikým z Neographu. Neměl jsem k tomu důvod, protože ten proces šel standardně a transparentně tak, jak měl jít,“ vzpomínal Dvořák na kontrakt z roku 2008.

Obžalobu Rittiga, Dvořáka a spol. z tunelování DPP projedná soud znovu

Krimi

Doplnil, že DPP musel reagovat na upozornění policie, že se objevují padělky jízdenek. A Neograph podle něj dodával dostatečně zabezpečené jízdenky. „Určitě to byla nejvýhodnější nabídka,“ podotkl.

Městský soud v Praze všech 17 obžalovaných, kteří v této kauze figurují, loni zprostil viny. Odvolací soud však osvobození pravomocně potvrdil jen u pěti z nich. U ostatních vrátil kauzu k doplnění dokazování.

Obžalovaný Dvořák neskrýval nesympatie vůči státnímu zástupci Adamu Borgulovi, který případ dozoruje. „Velmi těžce se mi odpovídá člověku, který na dvou stránkách napíše dvacet lží,“ pronesl směrem k žalobci.

Právě Borgula mu kladl řadu dotazů, zejména ho zajímalo, nakolik se jako generální ředitel DPP zapojoval do výběru dodavatele jízdenek. „Je mi už trapné na to odpovídat pořád dokola. Několikrát jsem řekl, že jsem se neúčastnil žádných obchodních jednání týkajících se výběru,“ ohradil se Dvořák.

Promluví Rittigův obchodní partner

Státní zástupce se snaží usvědčit Dvořáka, ekonomického ředitele dopravního podniku Iva Štiku, někdejšího ředitele Neographu Jana Janků a šéfa Cokeville Assets Petera Kmetě, že způsobili dopravnímu podniku škodu nejméně 96 milionů korun, jež byly z DPP vyvedeny na základě smluv s Neographem.

Cokeville Assets podle Borguly získala na provizích minimálně 41 milionů. Peníze údajně následně putovaly k lobbistovi Ivo Rittigovi. Ten čelí společně se svými právníky z někdejší advokátní kanceláře Šachta & Partners (dnes MSB Legal) obžalobě z praní špinavých peněz, hrozí mu za to osm let za mřížemi.

Na vilu půjčili Dvořákově matce advokáti Rittiga

Domácí

Dvořák ve čtvrtek uvedl, že nikdy nebyl klientem kanceláře Šachta & Partners. Během své první výpovědi před soudem před dvěma lety přiznal, že se s Rittigem zná dlouhá léta. Vyjádřil také přesvědčení, že by Rittigovi v jeho tehdejším postavení nestálo za to jednat s někým o zakázkách na dodávku jízdních dokladů. Známý lobbista je v kauze 'návnada pro média'“ prohlásil tehdy Dvořák.

V pátek bude před soudem vypovídat i Rittigův obchodní partner Kmeť, který se k obžalobě doposud nevyjádřil. K jednání ho dopraví eskorta, muž si totiž odpykává trest za vytunelování firmy Oleo Chemical.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám