Hlavní obsah

Žalobce, který zaspal soud, škodu platit nemusí

Právo, Josef Koukal

Vrchní státní zastupitelství v Praze vedené Lenkou Bradáčovou si může započítat jedno drobné vítězství v kauze, která zaváněla ostudou. Jeho pracovník nemusí platit škodu, kterou státu způsobil jen tím, že se nedostavil k soudu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Když se bývalá mluvčí vrchního státního zástupce Vlastimila Rampuly Irena Válová na jaře soudila se státem skoro o 80tisícový ušlý zisk, státní zástupce Josef Černý, který úřad zastupoval, se k soudu nedostavil, a z důvodu promeškání tak státní peníze prohrál.

V odvolacím řízení u Městského soudu v Praze z tohoto týdne však týž žalobce uspěl ohledně anulování původního verdiktu. Tím si zachránil vlastní kůži, protože Bradáčová trvala na tom, aby škodu zaplatil ze svého.

„Městský soud změnil rozsudek pro zmeškání Obvodního soudu pro Prahu 4 tak, že se rozsudek pro zmeškání nevydává a věc se vrací k novému projednání a rozhodnutí obvodnímu soudu,“ sdělila Právu Bradáčová. Pro Černého to znamená, že možná vyvázne zcela bez sankce.

„Pokud v samotném sporu prohrajeme, není to jeho vina. Znamenalo by to, že doktor (Stanislav) Mečl to tehdy udělal špatně,“ řekla Právu vrchní žalobkyně.

Vypadalo to na skandál

Přitom ještě letos v červnu to vypadalo skoro na skandál. Válová se domáhala 77 tisíc korun ušlého zisku za dobu ve službách úřadu, kdy vrchní státní zastupitelství vedl pověřený šéf Stanislav Mečl.

Jenže příslušný žalobce Černý, který měl úřad zastupovat, v prvostupňovém řízení prohrál jen proto, že si podle vlastních slov zapsal do kalendáře špatné datum hlavního líčení. „To je pravda, co k tomu dál říct?“ přiznává i nyní státní zástupce.

Svou chybu však podle Bradáčové odčinil. „Ano, je to stále stejný státní zástupce, který spor vede,“ řekla Bradáčová Právu s tím, že zastavení věci pro zmeškání bylo u odvolacího soudu zrušeno a případem se bude znovu zabývat Obvodní soud pro Prahu 4.

„Původně prohraný spor jsme vlastně vyhráli v odvolání. Nic tak platit nebude, protože zvrátil ten stav,“ řekla na adresu žalobce Černého. „Potrestán ale byl tím, že kárný senát ho uznal vinným,“ podotkla vrchní žalobkyně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám