Hlavní obsah

Žalobce Ištvan podruhé uspěl ve sporu s justicí

– OLOMOUC
Právo, Josef Koukal

Bývalý šéf Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Ivo Ištvan i napodruhé uspěl ve sporu s justičními špičkami. Okresní soud v Olomouci zrušil jeho přeložení z brněnské pobočky státního zastupitelství do Olomouce. Už v červenci vydal soud předběžné opatření, jímž přikázal vrchnímu státnímu zastupitelství zaměstnat Ištvana v Brně až do skončení procesu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ostravská státní zástupkyně Zlatuše Andělová (vlevo) a bývalý olomoucký vrchní žalobce Ivo Ištvan (vpravo) u soudu

Článek

Dojížděním na vzdálené pracoviště měl být žalobce potrestán poté, co si u ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila stěžoval na postup nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké v kauze Čunek.

Čunkův případ stál krátce předtím i za Ištvanovým odvoláním z čela Vrchního státního zastupitelství. O neplatnost svého odvolání vede žalobce další soudní spor formou správní žaloby u Městského soudu v Praze.

Ištvan si své nadřízené pohněval, když si u Pospíšila stěžoval na Veseckou a místopředsedu Nejvyššího soudu Pavla Kučeru. Ti měli loni na jaře kontaktovat Ištvanovu podřízenou, ostravskou krajskou žalobkyni Zlatuši Andělovou a snažit se jí přesvědčit, aby její lidé upustili od stíhání vicepremiéra Jiřího Čunka podezřelého z braní úplatků.

Ištvan měl ministra upozornit, že chování Vesecké by mohlo být posouzeno kárně. Obratem byl sám na návrh Vesecké odvolán z funkce a jako řadový státní zástupce pak svou nástupkyní Milenou Hojovcovou přeložen z Brna na Olomouckou pobočku, kam denně dojížděl 80 kilometrů.

Přeložení označil za šikanu

„S novou vrchní státní zástupkyní jsem se po svém odvolání dohodl, že bych pracoval dál na naší pobočce v Brně, kde bydlím a mám tu rodinu. S tím ona souhlasila, na konci dubna mi však najednou vyjel z faxu příkaz, abych bez jakéhokoli zdůvodnění nastoupil do Olomouce,“ říká Ištvan.

Jeho přeložení označil za pracovní šikanu i pražský soudce Vojtěch Cepl, který letos posuzoval spor mezi bývalou nejvyšší státní zástupkyní Marií Benešovou a její nástupkyní Veseckou o výroky, v nichž Benešová označila Veseckou a spol. za justiční mafii. Rozsudek okresního soudu v Olomouci není zatím pravomocný, zda se vrchní státní zastupitelství odvolá, bude rozhodnuto po rozeslání písemného vyhotovení rozsudku.

Reklama

Výběr článků

Načítám