Hlavní obsah

Soud vzal do vazby tři obviněné z teroristického útoku

– Praha • Aktualizováno
Právo, ČTK, rav

Obvodní soud pro Prahu 5 v pátek uvalil vazbu na tři z pěti obviněných, kteří se podle vyšetřovatelů zapojili do bojů na východě Ukrajiny na straně samozvané Doněcké lidové republiky. Informoval o tom žalobce Martin Bílý z Vrchního státního zastupitelství v Praze.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Přemysl Ivan Hadrava (uprostřed) přichází na jednání pražského obvodního soudu. Soud řešil kauzu pěti obviněných, kteří se podle vyšetřovatelů zapojili do bojů na východě Ukrajiny na straně samozvané Doněcké lidové republiky.

Článek

Obhájci stíhaných se k rozhodnutí vyjádřit nechtěli. Usnesení soudu nejsou pravomocná, obvinění proti nim mohou podat stížnost, kterou by se zabýval pražský městský soud.

Soud poslal do vazby předsedu spolku Českoslovenští vojáci v záloze za mír Ivana Kratochvíla, člena spolku Miloše Ouřeckého a pravoslavného kněze Přemysla Ivana Hadravu.

Pětici policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) obvinili ve čtvrtek z teroristického útoku, účasti na teroristické skupině, financování terorismu a podpory a propagace terorismu. Obvinění čelí i jedna právnická osoba.

Zadržení čeští občané podle kriminalistů jezdili bojovat na Ukrajinu na straně proruských separatistů nebo takové cesty chystali, organizovali anebo zájemce o boj podporovali.

Policie obvinila pět lidí z terorismu. Organizovali výjezdy na Ukrajinu

Krimi

Bílý navrhl na tři stíhané uvalit vazbu kvůli tomu, že by mohli uprchnout nebo působit na dosud nevyslechnuté svědky. Obviněným hrozí za trestný čin teroristického útoku až 20 let vězení, u trestného činu financování terorismu až 12 let vězení a v případě podpory a propagace terorismu může soud uložit maximálně patnáctileté vězení.

Obviněni členové spolku

Podle serveru iRozhlas.cz byla mezi zadrženými i náčelnice štábu téhož spolku Andrea Krulišová, pro kterou si prý policie přišla ve středu ráno do jejího bytu v pražském Karlíně. V roce 2014 tato šedesátiletá žena neúspěšně kandidovala v Praze 8 do zastupitelstva za stranu Svobodní, o tři roky později se opět bez úspěchu pokusila dostat do Poslanecké sněmovny za hnutí Blok proti islámu.

Rozsáhlá razie: Pět Čechů podezřelých z teroru na Ukrajině

Krimi

Krulišová údajně vedla výcvik několika desítek českých občanů, kteří měli odcestovat do Donbasu, aby bojovali za proruské separatisty. Spolek má být navíc podle serveru Manipulátoři napojen přímo na ruské tajné služby a jeden z jeho členů v minulosti odjel na Donbas, kde se údajně zapojil do bojů na straně separatistů. Po návratu spolek začal shánět peníze, aby do válčící zóny mohli vycestovat další zájemci.

Vedení spolku v čele s Kratochvílem podle dřívějších zjištění Práva pořádalo v Česku branné dny pro děti základních škol, jejichž náplní byly mimo jiné hod granátem, střelba z ručních zbraní, ukázka vojenské a hasičské techniky nebo taky přednáška historika.

Českoslovenští vojáci v záloze za mír ale také pravidelně pořádali vojenská cvičení, na nichž cvičili se všemi „zákonně povolenými zbraněmi i replikami“. Členy spolku spojuje ostrá kritika NATO, kterou jejich zástupce kontrolní komise označil za teroristickou organizaci.

Zadržený kněz

Třetím v řadě mezi zatčenými byl pravoslavný kněz s jasnou proruskou orientací Přemysl Ivan Hadrava, který byl pověřen duchovní správou obce při litoměřickém chrámu svatého Václava. Nejednou se měl zúčastnit demonstrací, které organizoval poslanec SPD Jaroslav Foldyna.

V roce 2017 ale Hadrava například po této akci sloužil mši za oběti bombardování. V civilním životě pracoval šestapadesátiletý duchovní v sociální sféře. Podle Deníku poskytoval pomoc závislým nebo vězňům, v roce 2019 pomáhal v Praze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám