Hlavní obsah

Rozsáhlá razie: Pět Čechů podezřelých z teroru na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zasahují od nočních hodin po celé České republice kvůli výjezdům lidí na Ukrajinu. Zadrženo bylo pět lidí, podle žalobce jsou podezřelí z trestných činů souvisejících s terorismem. Podle prvních informací mělo být zadrženo 10 lidí.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Sídlo spolku Českoslovenští vojáci v záloze za mír

Článek

„Policie vede trestní řízení pro podezření ze spáchání trestného činu teroristického útoku, trestného činu financování terorismu a trestného činu podpory a propagace terorismu, přičemž tyto trestné činy souvisí se zapojením českých občanů do bojů na východě Ukrajiny na straně tzv. Doněcké lidové republiky,” uvedl vrchní státní zástupce Martin Bílý.

Podle serveru Aktuálně.cz se jednalo o členy paramilitantní skupiny, která organizovala výjezdy Čechů na Ukrajinu bojovat za proruské separatisty. Jejich aktivitu měli podle serveru podněcovat členové rozvědky GRU z ambasády v Praze, kteří byli vyhoštěni. Server Aktuálně.cz uvedl, že podle zjištění jeho a Respektu je mezi zadrženými předseda spolku Českoslovenští vojáci v záloze za mír Ivan Kratochvíl.

Vyhoštění diplomaté odletěli do Ruska

Krimi

Podle informací serveru iROZHLAS.cz se vyšetřování soustředí právě kolem spolku. Policie zjistila, že jeden z jeho členů v minulosti odjel na Donbas, kde se měl zapojit do bojů na straně separatistů. Po návratu spolek začal shánět peníze, aby do válčící zóny mohli vycestovat další zájemci. Kolem poledne policisté podle Radiožurnálu a iROZHLAS.cz zasahovali na sídlišti ve Slaném v domě, kde bydlí šéf spolku Kratochvíl.

Centrála se k případu krátce vyjádřila odpoledne. „Zatím nebylo zahájeno trestní stíhání proti konkrétní osobě či osobám. V tuto dobu probíhají ze strany kriminalistů výslechy podezřelých osob a svědků. Úkony trestního řízení prováděné dnešního dne NCOZ nesouvisí s kauzou výbuchů ve Vrběticích,” uvedl mluvčí centrály Jaroslav Ibehej.

Soud zmírnil českému vojákovi podmínku za účast v konfliktu na Ukrajině

Krimi

České soudy již za podobné případy trestaly. Za pomáhání proruským separatistům na Ukrajině dostal v roce 2019 podmínku Erik Eštu. Za trestný čin služby v cizích ozbrojených službách by vojáka mohl soud potrestat nejvíce pěti lety vězení. Podle spisu v roce 2015 nosil uniformu Republikánské gardy separatistického státu, držel stráž v zákopech, udržoval zbraně a hlídal tržnici, kde byli vojáci ubytovaní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám