Hlavní obsah

Zákazníci kupovali elektroniku na falešných e-shopech. Podvodníci si přišli na tři miliony

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Rozkrýt a objasnit sérii podvodných e-shopů působících v České republice od roku 2018 se v těchto dnech podařilo kriminalistům. Z podvodu obvinili muže (27) z Mělníka a dva cizince ze země bývalého Sovětského svazu ve věku 28 a 30 let. Všem hrozí až osm let za mřížemi.

Zadržení podezřelých a falešné e-shopyVideo: Policie ČR

 
Článek

„Obvinění muži nejméně od listopadu 2018 do června 2020 v České republice, Polsku a Ukrajině založili nejméně 13 domén internetových obchodů, e-shopů, a předstírali prodej různého spotřebního zboží, kterým však nedisponovali a nehodlali jej kupujícím dodat,“ uvedl šéf oddělení kybernetické kriminality Radek Otáhal.

Podvodníkům podle něj naletělo přes 400 zákazníků a škoda se vyšplhala ke třem milionům korunám. Podezřelí měli podvodný systém důkladně propracovaný a rozkrýt jej nebylo jednoduché. „Za jejich odhalení stojí i práce kriminalistů z oddělení kriminálních analýz krajského ředitelství, kteří museli zpracovávat obrovské množství dat a filtrovat z nich důležité informace,“ zdůraznil Otáhal s tím, že časem pravděpodobně obviněných i podvodných e shopů přibude.

Podvodných e-shopů s rouškami přibývá, varovali bezpečnostní experti

Bezpečnost

Jakmile zákazníci obdrželi potvrzení objednávky, došlo ze strany podvodného e-shopu k přeobjednání za jiné zboží v obdobné hodnotě u fungujícího e-shopu. Nakupující nevědomě platili na bankovní účty skutečných internetových obchodů místo podvodníků, kteří takto podvodně zakoupené zboží následně prostřednictvím „bílých koní“ využívali pro vlastní potřebu, nebo jej dále předprodávali, případně jej vyvezli za hranice ČR. „Bílé koně“ získávali mimo jiné i přes inzerci nabízející práci domů.

Podvodníci vylákali z lidí 750 tisíc. Nabízeli roušky a respirátory

Krimi

Obviněný Čech byl v červnu zadržen v Polsku, kde se dlouhodobě ukrýval pod falešnou identitou. Navíc se trestné činnosti dopouštěl v době, kdy se skrýval a vyhýbal nástupu k výkonu trestu odnětí svobody za obdobný čin. V současné době se nachází ve věznici, kde si odpykává trest za předchozí trestnou činnost. Obvinění cizinci byli v červenci zadrženi na dvou místech v Praze a v současné době jsou ve vazbě.

Reklama

Výběr článků

Načítám