Hlavní obsah

Vrtulník se převrátil vrtulí dolů. Žák udělal mnoho chyb, uzavřela policie tragickou nehodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náchod
Aktualizováno

Policie odložila vyšetřování pádu vrtulníku na Náchodsku, který se tam zřítil před rokem a půl. Podle zjištění kriminalistů udělal žák ve výcviku několik chyb, řekla Novinkám mluvčí policie Eva Prachařová. Žák i instruktor tehdy zemřeli. Ze závěrečné zprávy vyplývá, že se stroj převrátil.

Pád vrtulníku na NáchodskuVideo: Aktu.cz

 
Článek

Vyšetřování případu trvalo dlouho, protože byly zadány znalecké posudky v Kriminalistickém ústavu a v Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod.

„Šetření prokázalo, že při cvičném letu se žák ve výcviku dopustil v rychlém sledu několika významných chyb, které zapříčinily pád vrtulníku, v jeho troskách pak zemřel žák i jeho 44letý instruktor,“ uvedla Prachařová.

Na Náchodsku spadl vrtulník a explodoval

Krimi

Kriminalisté kvůli úmrtí 27letého žáka nemohli zahájit trestní stíhání z trestného činu usmrcení z nedbalosti a případ odložili. Bližší informace k pilotovým chybám policie nezveřejnila.

Podle závěrečné zprávy leteckého ústavu byl žák cizinec. Hlavní příčinou bylo překročení rychlosti letu, utržení části stroje, ztráta vztlaku a převrácení vrtulníku. „Vrtulník přešel do nezvyklé polohy letu na zádech, kterou posádka nedokázala zvládnout,“ uvedl ústav v závěrečné zprávě.

Foto: Ústav pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod

Vrtulník se během letu převrátil.

Vrtulník se zřítil loni 22. března u obce Slavoňov. Stroj začal po pádu hořet. Když přijeli hasiči na místo, vrtulník byl již v plamenech. Požár zlikvidovaly až přivolané jednotky hasičů. Podle tehdejších informací Novinek patřil čtyřmístný vrtulník soukromé společnosti. Vrtulník Enstrom 480 provozovala společnost DSA pro LOM Praha a prováděl výcvikový let na trati Hradec Králové–Nové Město nad Metují.

Jednou z obětí nehody byl pilot letecké záchranky a člen Horské služby Jizerské hory Michal Beneš. Uvedla to po nehodě Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje a Horská služba.

Reklama

Výběr článků

Načítám