Hlavní obsah

Zachránil pět imobilních lidí z hořícího domu, stal se policistou roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policejním činem loňského roku je pomoc s evakuací lidí při listopadovém požáru v domě s pečovatelskou službou na pražském Černém Mostě, na níž se podílel přibyslavský policista Petr Novák, který v té době působil na místním oddělení Letňany. Oceněn byl v anketě Policista roku.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Týmem roku je Krystal, který pracuje na potírání distribuce drog v centru Prahy. Policistou roku Etická komise Policie ČR zvolila šéfku Ředitelství pro mezinárodní policejní spolupráci Šárku Havránkovou. Výsledky ankety policie zveřejnila na svém webu.

Etická komise vybírala z desítek nominovaných policistů a zaměstnanců. Slavnostní vyhlášení výsledků bylo kvůli epidemii koronaviru v letošním 20. ročníku ankety několikrát odloženo, nakonec se uskutečnilo virtuálně.

Petr Novák evakuoval z domu s pečovatelskou službou před příjezdem hasičů spolu s dalšími policisty lidi odkázané na invalidní vozík. V objektu se podle tiskové zprávy policie plazil a pohyboval se zakrytým obličejem, aby se nepopálil a nenadýchal zplodin hoření. „Policistům se podařilo vynést z hořícího objektu celkem 40 imobilních osob. Praporčík Petr Novák zachránil život pěti imobilním osobám," uvedla policie.

Hasiči kvůli požáru v Liberci evakuovali 18 lidí ze dvou domů

Krimi

Distribuci drog v centru Prahy podle policie ovládaly skupiny cizinců z afrických států a tým Krystal za rok svého působení vytěsnil většinu z nich. Za jeden rok tak bylo v centru Prahy kolem Václavského náměstí zadrženo a následně pravomocně odsouzeno víc než 130 pachatelů drogových trestných činů.

Plukovnice Šárka Havránková se mezinárodní policejní spolupráci věnuje 25 let. Mluví anglicky, francouzsky, německy, rusky a španělsky, loni byla zvolena viceprezidentkou pro Evropu mezinárodní policejní organizace Interpol. Nyní pracuje na přípravách policie na české předsednictví v Evropské unii ve druhé polovině roku 2022.

Síň slávy

Do policejní síně slávy byla uvedena plukovnice ve výslužbě Zdeňka Brotánková z krajského ředitelství v Praze. Podílela se na vyšetřování spartakiádního vraha Jiřího Straky v roce 1985 nebo výbuchu plynu v budově Státní plánovací komise v roce 1987. „V roce 1990 pak vyšetřovala nejrozsáhlejší případ podvodů s motorovými vozidly, známý jako případ Hotěk," píše se v tiskové zprávě. Brotánková podle ní ”vychovala" desítky kolegů, z nichž někteří zastávají významná místa v policii či na státních zastupitelstvích.

Cenu pro specialistu roku dostal podplukovník Ivan Šotik z oddělení kyberkriminality a elektrotechniky Kriminalistického ústavu, sportovcem roku je nadpraporčice Lenka Rendlová, která se věnuje plavání. Zaměstnancem roku se stal vedoucí oddělení ochrany utajovaných informací z plzeňského krajského ředitelství Alois Touš. Cena ministra vnitra patří ekonomické náměstkyni na pardubickém krajském ředitelství Renatě Kaňkové, Cenu policejního prezidenta obdržel jeho náměstek pro ekonomiku, plukovník Michal Keřka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám