Hlavní obsah

Zabili tygra v dobré kondici. Berousek dostal podmínku

Právo, Michael Polák
Liberec
Aktualizováno

Okresní soud v České Lípě uložil v úterý odpoledne chovateli Ludvíku Berouskovi dvouletou podmínku za nelegální obchod a nakládání s chráněnými tygry. Navíc musí zaplatit 338 tisíc korun.

BEZ KOMENTÁŘE: Soud s Ludvíkem Berouskem a spol.Video: Michael Polák, Právo

 
Článek

Preparátor Miloš Hrozínek dostal tři roky vězení, třetí obžalovaný Vietnamec Xuan Vu Le dostal stejný trest jako Berousek - dvouletou podmínku se zkušební dobou na čtyři roky. Vypreparované části těl měl distribuovat a prodávat uvnitř vietnamské komunity, navrhl státní zástupce pouze vyhoštění na dobu neurčitou.

Všichni tři fungovali podle žalobce Michaela Dostála jako organizovaná skupina. „Odposlechy i nálezy znalců dokazují, že vše probíhalo plánovitě. Chovatel Berousek nechával tygry usmrtit nikoli proto, že byli nemocní nebo zranění, ale plánovaně je nechával zabít. V jednom případě došlo k zastřelení tygra, který byl podle výsledků později provedené pitvy jinak zdravý a v dobré kondici,“ nastínil ve své závěrečné řeči státní zástupce.

Foto: Michael Polák, Právo

Ludvík Berousek u soudu

Upozornil na to, že i sám prepárator Hrozínek v odposleších vyzradil, že vše funguje na principu, že „Berouskovi jakoby umře tygr“ a on pak jeho maso preparuje a vaří pro Vietnamce Xuan Vu Le. Vietnamec, který se soudu neúčastní, používal podle státního zástupce pro obchodování s tygřími produkty falešnou identitu.

Zabili zdravého tygra

Zabíjení tygrů v úterý nepřímo potvrdil veterinář František Kostka ze Státního veterinárního ústavu v Jihlavě, který prováděl pitvu tygra a kterého soud vyslechl jako posledního svědka ještě před vynášením závěrečných řečí.

Záběry z Celní správy ze zásahu v Bašti u PrahyVideo: Celní správa

„Zvíře uhynulo v důsledku střelného poranění. Našel jsem dva vstřely. Jinak bylo ve velmi dobré výživové kondici,“ uvedl veterinář.

Mohou za to novináři, tvrdí Berousek

Ludvík Berousek se k rozsudku nechtěl po jeho vynesení vyjadřovat s vysvětlením, že za všechno mohou novináři. „Jsem odsouzený. Kvůli vám mám já a moje rodina zničený život,“ odmítl komentář chovatel. Ještě na chodbě soudu ale směrem k novinářům zvolal: „Babiš měl pravdu, jste hyeny. Všechny bych vás naházel k mým zvířatům do klecí!“

Obhájci požadovali pro všechny tři obžalované zproštění obžaloby. Berouskovi obhájci označili obžalobu za „guláš, jako když pejsek s kočičkou vařili dort“. Podle nich se také nemohlo jednat o organizovanou skupinu. „To, že to tak nakonec soud kvalifikoval, je jeden z hlavních důvodů, proč je velmi reálné, že se proti rozsudku odvoláme,“ dodal Berouskův obhájce Petr Šťastný.

Vynesené tresty jsou mírnější, než jaké navrhoval státní zástupce. Pro preparátora Hrozínka požadoval 5 let vězení, Berouskovi chtěl uložit i zákaz chovu zvířat na pět let a Vietnamce Xuan Vu Le chtěl nechat vyhostit na dobu neurčitou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám