Hlavní obsah

Zabila autem 11letého chlapce a od nehody ujela, odsedí si sedm let

Právo, Aleš Pelikán
Ústí nad Labem

Za smrt 11letého chlapce, kterého předloni na podzim v Povrlech na Ústecku pod vlivem léků přejela a od nehody ujela, má jít 44letá Marta Buncíková podle Okresního soudu v Ústí nad Labem na sedm let do vězení. Soud ji uznal vinnou z usmrcení z nedbalosti, neposkytnutí první pomoci a také z ohrožení pod vlivem návykové látky, protože rok po činu, loni v prosinci řídila auto opilá.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Marta Buncíková u Okresního soudu v Ústí nad Labem

Článek

Buncíková navíc nesmí navíc osm let řídit, musí se podrobit ústavnímu protialkoholnímu a protitoxikomanickému léčení a matce usmrceného chlapce má zaplatit odškodnění tři milióny korun. Rozsudek není zatím pravomocný, Buncíková se proti němu na místě odvolala.

Nehoda se stala 12. listopadu 2012 na poměrně rovném úseku v Ústecké ulici nedaleko areálu Střední průmyslové školy krátce po půl sedmé. Podle obžaloby přejela řidička na chodník na pravé straně silnice a v rychlosti kolem 50 kilometrů v hodině narazila do chlapce.

Ten byl vržen na kapotu a do čelního skla automobilu a následně odhozen vpravo na travnatou plochu. Utrpěl mnohačetná poranění včetně pohmoždění mozku a na místě zemřel.

Není jisté, zda byla opilá při jízdě

Buncíková u soudu vypověděla, že jela od dcery a cestou se jí udělalo špatně. Vzala si tedy nějaké prášky a pokračovala v jízdě. Tvrdila, že ji oslnilo nějaké auto. Vůbec nic si prý z nehody nepamatuje.

„Kdybych viděla člověka, určitě bych zastavila a nechala ho tam. Dítěti bych neublížila, jsem sama matka,“ vypověděla Buncíková u soudu. Prý snad jen viděla psa.

Po nehodě ujela domů, do domu zhruba 300 metrů od místa nehody. Tam se zapojila do zábavy a začala pít alkohol. Policisté začali okamžitě pátrat po vozidle, které hocha srazilo. Podle stop ho později vypátrali u domu, kde Buncíková žila. Po čtyřech hodinách od nehody jí byla odebrána krev, měla 1,76 promile.

V krvi byl prokázán i jeden z léků. Zda ale byla Buncíková opilá i při jízdě, se prokázat nepodařilo. Ovládací schopnosti Buncíkové byly snížené vlivem požitého množství léků. Podle znalců je závislá na lécích na léčbu úzkostí a alkoholu a je nezbytné, aby se podrobila protialkoholní a protitoxikomanické ústavní léčbě.

Podle soudu bylo jednání obžalované hrubým porušením bezpečnosti dopravy.

Soud: Polehčující okolnosti se hledaly těžko

„V případě obžalované měl soud problémy nalézt nějaké polehčující okolnosti. Soud ale přihlédl ke snížení příčetnosti vlivem ovlivnění léků,“ řekl předseda senátu Martin Šámal.

Matka smrt hocha těžce nese, stále se léčí. Rozsudek ale vyslechla s jistou úlevou. Jako odškodné původně požadovala sedm miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám