Hlavní obsah

Zabil souseda z ubytovny, dostal dvanáct let

– Ústí nad Labem
Právo, koc

Ústecký krajský soud potrestal dvanáctiletým pobytem za mřížemi Ondřeje Horváta, který loni v prosinci zavraždil v Jirkově na Chomutovsku svého známého.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Ondřej Horvát na lavici obžalovaných

Článek

Krvavý incident se stal čtyři dny před loňským Štědrým dnem v místní ubytovně pro sociálně slabé, kde oba muži bydleli. Devětatřicetiletý recidivista Horvát zde vydatně popíjel s o dva roky starším kumpánem.

Notně posilněni alkoholem se však dostali do křížku. Po slovní výměně názorů se začali pošťuchovat, až Horvát sáhl po noži, kterým souseda bodl přímo do srdce. Muž na místě vykrvácel.

Horvát se k činu přiznal s vysvětlením, že vraždil v afektu a kvůli značné opilosti si samotný skutek nepamatuje. Před soudem se hájil, že potyčku vyvolala jeho oběť. Když se prý napila alkoholu, byla agresivní.

Motiv není jasný

Oba muži měli ale podle svědků mezi sebou nevyřízené účty kvůli sporům mezi jejich rodinami.

„Motiv činu se soudci nepodařilo prokázat,“ řekla Právu mluvčí soudu Markéta Morkusová.

Horvát, by měl svědomí zpytovat ve věznici s ostrahou. Rozsudek ještě ale není pravomocný, obě strany si ponechaly lhůtu pro možné odvolání.

Obžalovaný se ze svého posledního pobytu za mřížemi vrátil v lednu 2013 zásluhou amnestie tehdejšího prezidenta Václava Klause. Protože byl záhy po prosincové vraždě umístěn do vazby, pobyl na svobodě necelý rok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám