Hlavní obsah

Zabíjel kolkovaný originální alkohol, tvrdí obžalovaní v brněnské větvi metanolové kauzy

– Brno • Aktualizováno
Právo, Petr Kozelka

Matka se synem stanuli ve čtvrtek před brněnským Městským soudem, který začal projednávat tzv. brněnskou větev metanolové kauzy. Ludmila a Petr Švábenských mají podle obžaloby na svědomí smrt pětapadesátiletého muže z Brna, který se napil jedovatého alkoholu. Švábenský před soudem tvrdil, že alkohol, který měl zabíjet, nakoupil ve velkoobchodu v okolkovaném originálním balení. Rodina zemřelého muže chce po Švábenských téměř tři milióny korun.

Aktéři metanolové aféry před soudemVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Podle státní zástupkyně čtyřiatřicetiletý Švábenský nakupoval rum a vodku v neoznačených kanystrech a dodával je osmapadesátileté matce, která část vypila a část prodala. „Po skončení prohibice, kdy jim byly známy případy otrav, obžalovaný zakoupil šestilitrové kanystry vodky a rumu nezjištěného výrobce s etiketou likérky Drak. Obžalovaná pak alkohol prodala poškozenému, který na konci listopadu po požití tohoto alkoholu zemřel,“ prohlásila státní zástupkyně.

„Pokoutně nakoupili alkohol od osob, které nemohly garantovat jeho nezávadnost. Hrubě tak porušili předpisy, byli srozuměni s tím, že pokud budou uvádět na trh alkohol neznámého původu, tak tímto jednáním vystaví lidi nebezpečí smrti nebo těžké újmy na zdraví,“ dodala žalobkyně.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ludmila a Petr Švábenští přicházejí na jednání soudu

O nelegálním původu věděl

Oba obžalovaní před senátem svou vinu razantně odmítli, alkohol prý sami popíjeli a rozhodně nechtěli nikoho otrávit. Švábenský před soudem řekl, že pro alkohol jezdil do velkoobchodu Provial provozovatele Petra Čagana z Prostějovska. Tam nakupoval neoznačený a nekolkovaný rum a vodku za 55 korun za litr. „Věděl jsem, že to je nelegální, ale nakupoval jsem tam už dřív a všechno bylo vždycky v pořádku,“ vysvětloval Švábenský.

Když vypukla prohibice, měl doma několik barelů alkoholu, které nechal otestovat. Laboratoř ve všech zjistila smrtelnou dávku metanolu. „Nechtěl jsem, aby mi někdo šmejdil po baráku, tak jsem to všechno vylil do potoka. Hned jsem volal Čaganovi, že je problém,“ svěřil se Švábenský. Čagan je za svůj podíl na metanolové kauze také stíhán v souběžném procesu.

Netušil jsem, že mi prodal závadný alkohol

S mužem, který později zemřel, se podle svých slov znal asi rok a alkoholem ho zásoboval pravidelně. „Pořád mě potom bombardoval, že chce alkohol. Tak jsem jel zase do Provialu a Čaganovi jsem řekl, že to jedovaté zboží už nechci. Prodal mi vodky a rumy v šestilitrových kanystrech, v originálním balení a s kolkem. Tvrdil mi, že to má na skladě už dlouho, ještě před vypuknutím aféry. Nenapadlo by mě, že mi zase prodá ten závadný. Pro alkohol si pak známý došel k matce,“ hájil se Švábenský.

„Moc mě to mrzí, rozhodně jsem nechtěla nikomu ublížit. Alkohol jsem mu prodávala za 80 korun za litr, byl to známý mého syna. Ale nechodil pravidelně,“ řekla Švábenská, která alkohol prý sama často popíjela.

Skladník z Čaganova skladu před soudem tvrdil, že Švábenského téměř nezná a skoro nic mu neprodal, při výslechu na policii ale prohlásil, že Švábenský byl ve skladu častým odběratelem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám