Hlavní obsah

Zabavené Langrovy věci zkoumají znalci

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostravský krajský soud si nechává vypracovat hned dva znalecké posudky, které by měly prozkoumat obsah elektronických a datových nosičů zabavených v říjnu v rámci akce Vidkun při domovních prohlídkách u někdejšího ministra vnitra a nyní advokáta Ivana Langra (ODS).

Foto: Petr Horník, Právo

Ivan Langer

Článek

Experti prý dostali zadání s konkrétními pojmy, výrazy a hesly, jaké mají hledat především v Langrových počítačích a telefonech a jež by mohly nějak souviset s olomouckou kauzou týkající se údajného vynášení informací z trestních spisů, či dokonce ovlivňování některých případů.

Právu to potvrdil náměstek olomouckých vrchních žalobců Pavel Komár, ale i sám Langer, který v kauze dosud nebyl z ničeho obviněn. Ten se tak vrácení svých věcí zabavených u něj doma nedočká minimálně ještě několik týdnů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Musím se s tím smířit a věřit tomu, že údaje třetích osob, do jejichž práv by mohlo být zasaženo, budou chráněny,“ podotkl Langer. Jeho čekání se navíc může protáhnout i na několik měsíců, pokud by ostravský soud vyhověl návrhům policie a státních zástupců.

Detektivové protimafiánského útvaru (ÚOOZ) a olomoučtí žalobci totiž podali koncem října žádost o uvolnění zajištěných Langrových věcí. Ty jim odmítli vydat pracovníci České advokátní komory (ČAK) přítomní říjnovým domovním prohlídkám u něj doma i v kanceláři s odůvodněním, že jde o materiály spojené s výkonem Langrovy advokátní praxe.

Komora věci vydala

Jak Právu nyní potvrdila mluvčí ČAK Iva Chaloupková, soud už si vyžádal veškeré zajištěné materiály patřící Langrovi, které od října až dosud ležely zapečetěné v advokátní komoře. „Požadované věci jsme již poskytli pro potřeby soudního řízení,“ uvedla.

Někdejší místopředseda ODS či Sněmovny pak Právu upřesnil, co konkrétně mu policisté při prohlídkách zabavili. Šlo mimo jiné o mobilní telefony, notebook, iPad či desktop.

„Dětem mobily nechali, sebrali jeden iPad, druhý zase nechali. Jste-li zařazen do kategorie sprostý podezřelý a hlava rozsáhlého klientelistického uskupení i solární mafie, tak s tím musíte počítat. Takže už jsem se s tím nějak vypořádal,“ konstatoval Langer.

Doplnil také, proč se vlastně ostravští soudci při svém rozhodování o vydání jeho věcí obrátili na počítačové experty.

Hledají konkrétní pojmy

„Soud ustanovil dva znalce k vypracování posudků týkajících se elektronických listin zajištěných v datových nosičích. Dostali zadání, jaké pojmy mají v těch přístrojích vyhledat a dát je k dispozici soudu. Ten pak rozhodne, jak s nimi dál naloží, tedy zda se na mě vztahuje povinnost zachovávat mlčenlivost, anebo nahradí souhlas advokátní komory s vydáním těch věcí,“ upřesnil Langer s tím, že jde ale o standardní postup.

V praxi to znamená, že soud znalci vybrané materiály, které naleznou v Langrových počítačích a mobilech, prostuduje a pak buďto rozhodne, že je policistům nevydá, protože se na ně vztahuje advokátní tajemství či se netýkají případu, nebo dá naopak souhlas s jejich předáním vyšetřovatelům, ať už v celém rozsahu, či jen části z nich.

„Znalec by měl provést analýzu těch zajištěných, zejména elektronických nosičů a v závislosti na výsledku té analýzy, která nejspíš ještě není hotová, protože je toho poměrně dost, soud komplexně rozhodne o všem, co bylo v rámci prohlídek zajištěno,“ poznamenal náměstek Komár.

Spor o Langrovy věci přitom ostravský soud řeší už od počátku listopadu, tedy přes dva měsíce. Termín dalšího jednání dosud právě kvůli požadovaným posudkům nestanovil.

Co přesně policisté a žalobci v Langrových věcech hledají, to nastínil už říjnový příkaz k domovní prohlídce, který má Právo k dispozici. Vyplývá z něj, že se vyšetřovatelé zajímají především o materiály a důkazy týkající se solárního byznysu a několika fotovoltaických elektráren.

Langer dosud nebyl z ničeho obviněn, ale ve zmíněném soudním příkazu se píše s odkazem na informace policie, že „existuje podezření, že na trestné činnosti se podílí i Ivan Langer“.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám