Hlavní obsah

Zabarikádoval se v Praze před exekutory a hrozil střelbou, soud muži uložil podmínku

Novinky, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jako vyhrožování úřední osobě vyhodnotil Obvodní soud pro Prahu 8 případ Jaroslava Nováka, který se podle obžaloby zabarikádoval před pracovníky exekučního úřadu a přes dveře jim vyhrožoval, že se bude bránit. Muže nakonec dostala ven zásahová jednotka. Soud obviněnému uložil půlroční trest vězení podmíněně odložený na dva roky.

Foto: kub, Novinky

Jaroslav Novák obžalovaný z vyhrožování exekutorovi

Článek

Informaci o verdiktu potvrdil Novinkám Novákův advokát Norbert Naxera. „Na místě jsme podali odvolání,“ sdělil obhájce. Případ tedy není pravomocný a bude se jím zabývat nadřízený Městský soud v Praze.

Zásahovce jsem otevíral, střelili mě taserem, hájil se muž obžalovaný z vyhrožování exekutorovi

Krimi

Novák (66) sice dostal podle Naxery mírný trest, s rozhodnutím ale nesouhlasí. Tvrdí, že jednal v krajní nouzi, přičemž exekuce byla údajně nezákonná. Kvalifikace skutku podle něj rovněž není v pořádku, protože vykonavatelé z exekutorského úřadu nebyli úředními osobami.

Projednávaný konflikt se stal na začátku listopadu 2017 v Kobylisích, kam přišli exekutorem pověření lidé Nováka vystěhovat z jeho bytu. Podle obžaloby se uvnitř zabarikádoval a na výzvy k otevření reagoval hrozbou, že se bude jakkoliv bránit, přičemž ve hře je i střelba. Exekutoři zavolali policii a po marném vyjednávání vnikla do bytu zásahová jednotka.

Jaroslav Novák obžalovaný z vyhrožování exekutorovi (20. března 2019)Video: Novinky

Novák tvrdí, že exekutoři nezvonili a ani neklepali a rovnou páčili dveře. Muž je také přesvědčený, že výkon exekuce byl nezákonný, protože proti rozhodnutí podal včas odpor.

Pod svých slov chtěl exekuční úředníky a policisty seznámit s právními dokumenty, nevěděli si s tím ale podle něj rady. Rovněž odmítá, že by vyhrožoval střelbou.

Exekuce je podle něj jedním z důsledků jeho dlouholetých sporů, v případu je tedy sám poškozený v souvislosti s podnikáním v 90. letech. Novák je obžalovaný z vyhrožování s cílem působit na úřední osobu, za což hrozí až pětiletý trest.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám