Hlavní obsah

Za znásilnění kamarádovy pětileté dcery si odsedí šest let

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Třiatřicetiletý R. K., který před rokem a půl na Ústecku znásilnil pětiletou dcerku svého kamaráda, si za svůj čin odsedí šest let ve vězení. Odvolací senát pražského vrchního soudu zamítl ve středu jeho odvolání proti rozsudku ústeckého krajského soudu z loňského listopadu, který tím potvrdil. Verdikt je tak pravomocný.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Odvolací senát mužovo odvolání zamítl jako nedůvodné. „Nalézací soud správně zhodnotil veškeré dostupné důkazy,” uvedl předseda senátu soudu Zdeněk Sovák, podle kterého byly naplněny znaky skutkové podstaty činu.

R. K. je podle verdiktu zařazen do věznice s dozorem, s čímž lze podle soudce souhlasit vzhledem k přesvědčení znalců o dobré šanci na napravení a resocializaci obžalovaného.

Advokát odsouzeného se ve svém odvolání snažil soud přesvědčit k nižšímu trestu zejména proto, že údajně ve chvíli, kdy dívka projevila nesouhlas, od svého jednání upustil.

To ale státní zástupkyně odmítla. „Nebylo to dítě, které by bylo schopné čelit útoku obžalovaného,“ uvedla.

Tehdy pětiletá dívenka přespávala koncem října 2014 u svého kamaráda se souhlasem rodičů, protože obě rodiny se dobře znaly a navštěvovaly. Muž pak počkal, až jeho syn usne, a lehl si k holčičce do postýlky. Družka R. K. přitom spala ve vedlejším pokoji.

Zakázal jí o tom mluvit

Muž dívku osahával a nutil k orálnímu sexu, což odmítla. Nakonec jí zakázal, aby o tom komukoliv pověděla.

Holčička o svém zážitku nakonec řekla babičce, matce i otci, kteří to nahlásili na policii. Co všechno jí muž dělal, posléze ukázala i na panenkách.

R. K. nevypovídal ani na policii, ani před soudy. Znalcům ale skutek přiznával s „masívními pocity viny“. Podobně se vyjádřil i při své závěrečné řeči u Krajského soudu v Ústí nad Labem, který muže odsoudil k šesti rokům vězení a také povinnosti zaplatit rodině poškozené dívky 100 tisíc korun jako náhradu za nemajetkovou újmu.

Podle znalců je duševně zdráv ani netrpí žádnou sexuální deviací. Podle sexuologa se mohlo jednat o „selhání v konkrétní situaci“. Znalci u malé dívky nezjistili sklon ke lhaní, natožpak v jejím věku ani k úmyslnému lhaní.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám