Hlavní obsah

Za vydírání státu dostal 13 let

Novinky, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Třináct let ve vězení stráví Pavel Kadeřábek ze Šumperku (51), který loni v srpnu na Šumpersku povolil dvanáct šroubů na železniční trati a poté žádal po státu vyplacení 15 miliónů korun. Recidivista, který byl krátce před činem propuštěn po 11 letech z vězení, se u soudu hájil tím, že chtěl získat peníze pro svoji sestru.

Foto: Šenkýř Motorsport

BMW Z4 GT3

Článek

Kadeřábek byl jako zvlášť nebezpečný recidivista odsouzen již potřetí. Z výkonu posledního trestu, který si odpykával za ozbrojenou loupež, se vrátil v dubnu 2002. Začal bydlet u své sestry v Šumperku, kde si našel i práci. Řádný život, který se podle svých slov pokoušel vést, se ale změnil v polovině loňského roku.

"Obžalovaný se hájil tím, že potřeboval peníze pro svoji sestru. Ta měla neuváženě podepsat ručení za dluhy své kamarádky," řekl předseda senátu Tomáš Tkačík. Protože jí hrozilo, že kvůli dluhům přijde o byt, rozhodl se získat peníze násilím.

Byl zadržen při telefonátu s novinářem

Koncem srpna na železniční trati mezi Postřelmovem a Bludovem uvolnil spojení mezi kolejnicí a pražci. Zároveň nad železniční svršek umístil provaz s výstražným nápisem STŮJ a na nedaleké zábradlí pověsil igelitový sáček s dopisem pro policii. "Jde jenom o varování," stálo v dopise zároveň s požadavkem na předání 15 miliónů korun nejpozději do tří dnů.

Poté se vrátil do Šumperka a na linku 158 oznámil, že narušil trať. Provoz byl okamžitě zastaven a na místo vyrazili kriminalisté. Předání peněz se mělo uskutečnit na pražských Olšanských hřbitovech. Přes zeď umístil provaz, na který měla být zavěšena taška s penězi. Když peníze ve smluvené době nedostal, zavolal do redakce Mladé fronty DNES a poté i do Lidových novin. Při telefonátu s redaktorem byl zadržen. Kriminalistům se k činu v plném rozsahu doznal.

Reklama

Související články

Vyděrač hrozí sabotáží na železnici

Detektivové útvaru pro odhalování organizovaného zločinu od pondělí hledají dalšího vyděrače státu, který tentokrát žádá 15 miliónů korun. Jinak hrozí...

Výběr článků

Načítám