Hlavní obsah

Za vydírání kvůli filmu Bathory soud uložil podmínky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Obvodní soud pro Prahu 1 uložil v pondělí filmovým producentům Janu Miličovi a Karlu Lupoměskému za vydírání producentky Deany Jakubiskové-Horváthové podmíněné tresty. Oba muži se podle obžaloby zmocnili kopie připravovaného historického thrilleru režiséra Juraje Jakubiska Bathory a snažili se ji prodat zpět režisérově manželce za půl milionu korun.

Článek

Milič dostal osmiměsíční trest s podmíněným odkladem na 1,5 roku. Lupoměskému, který byl obžalován ještě z pokusu o porušení autorského práva, uložil soud desetiměsíční trest odložený na 20 měsíců. Rozsudek je nepravomocný, Lupoměský si ponechal lhůtu na odvolání. Státní zástupce a druhý obžalovaný se tohoto práva vzdali.

Žaloba o odškodnění

V otázce náhrady škody odkázal soud žalující stranu na občanskoprávní řízení. Právní zástupce firmy Jakubisko Film Gabriel Brenka řekl, že Miliče s Lupoměským o odškodnění žalovat bude. Případ podle něho společnost poškodil, což se může projevit například odchodem důležitých investorů. Jakou částku bude požadovat, zatím neví.

Lupoměský vzal podle spisu kopii filmu počátkem letošního roku pravděpodobně ze střižny studia na Barrandově. "Film si zkopíroval do svého počítače s cílem ho dále šířit," uvedl soudce Karel Kudláček. Začátkem března se jej totiž obžalovaný pokusil prodat časopisu Paparazzi. Svůj čin nedokončil podle Kudláčka pouze proto, že novináři o koupi filmu neměli zájem.

Zlevnění z půl miliónu korun

Poté se Lupoměský spolu s Miličem údajně obrátil přímo na Jakubiskovou-Horváthovou s tím, že jí kopii a další filmový materiál na čtyřech nosičích DVD prodají zpět za půl miliónu korun. Později požadovanou částku snížili na 450 000 korun. Jakubisková-Horváthová ale vše oznámila policii.

Na smluvenou schůzku pak DVD přinesl Milič, který od manželky režiséra Jakubiska přijal slíbenou částku. Vzápětí jej ale zadrželi kriminalisté. Devětapadesátiletý Milič tvrzení obžaloby v září před soudem potvrdil. Podle producenta vše vymyslel druhý obžalovaný. Přestože Lupoměský jeho výpověď popíral, soud Miličovi uvěřil.

Lupoměský je veřejnosti znám jako účastník vědomostní soutěže Chcete být milionářem. Na televizi Nova v minulosti vysoudil přes tři miliony korun za to, že byl nesprávně vyřazen ze hry.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám