Hlavní obsah

Za vydírání a pokus zavraždit stopařku soud potvrdil 12 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vrchní soud v Praze v úterý poslal na 12 let do vězení Zdeňka Čapka, kterého obžaloba vinila z pokusu o vydírání a pokusu o vraždu šestnáctileté stopařky. Událost se stala v říjnu 2009 na Havlíčkobrodsku. Vrchní soud tím potvrdil rozsudek krajského soudu v Hradci Králové.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Zdeněk Čapek v jednací síni hradeckého soudu.

Článek

Čapek byl původně obviněn z pokusu o znásilnění a pokusu o vraždu, krajský soud ale jeho čin překvalifikoval na pokus o vydírání a pokus o vraždu. Soud obžalovanému uložil také ústavní sexuologické léčení.

"Výrok o vině je správný a není žádný důvod jej měnit. Nebezpečnost jeho chování je vysoká," prohlásil na adresu pachatele předseda senátu Martin Zelenka.

"Nelze považovat uložení trestu odnětí svobody na 12 let za nepřiměřené, je to na samé spodní hranici trestní sazby. Za správný máme i výrok o ochranném léčení, které bylo uloženo ve formě ústavní," dodal.

Obžalovaný se k útoku přiznal, odmítl však, že by dívku chtěl znásilnit a zavraždit. Podle obžaloby se Čapek pokusil stopařku znásilnit za použití násilí a pohrůžek. K pohlavnímu styku nedošlo, protože se dívce podařilo ubránit. Následně se Čapek podle spisu dívku pokusil zavraždit, aby zakryl své předchozí jednání.

"K dokonání trestného činu vraždy nedošlo v důsledku aktivního odporu poškozené a vyčerpání obžalovaného. Ten následně svého jednání zanechal, vstal a z místa odjel," stojí v obžalobě.

Dívka při útoku utrpěla podlitiny v obličeji, podlitinu na levém rameni a v oblasti pravého boku, od události také trpí posttraumatickou stresovou poruchou.

Reklama

Výběr článků

Načítám