Hlavní obsah

Za vydání Hitlerových projevů hrozí podnikatelům až deset let vězení

Právo, Jiří Hardoš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Městské státní zastupitelství v Brně minulý týden podalo obžalobu na tři muže, kteří se podíleli na vzniku a vydání knihy Adolf Hitler Projevy. Státní zástupce jim zpřísnil kvalifikaci a stíhaným nyní hrozí až desetileté tresty vězení.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Informaci o podané obžalobě i přísnější kvalifikaci, kterou na svém blogu zveřejnil právní aktivista Tomáš Pecina, Právu potvrdil brněnský státní zástupce Jan Petrásek, který má kauzu na starosti.

Spolumajitelé brněnského nakladatelství Guidemedia Pavel Kamas a Lukáš Novák s publicistou Stanislavem Beerem i samotná firma jsou od loňska stíháni za trestný čin popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia, za který hrozí až tři roky vězení.

V obžalobě k tomu ovšem podle Petráska třem mužům přibyl trestný čin založení, podpora a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. A to v přísnějším odstavci, který stanoví sazbu tři až deset let.

Pochvalné komentáře kamenem úrazu?

Zmíněné společnosti v obžalobě přibyl zase projev sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka. Petrásek zdůraznil, že obžaloba se netýká přímo vydání kontroverzního titulu, ale především některých komentářů a mezititulků k samotným Hitlerovým projevům z let 1939 až 1942.

Ze zmíněných komentářů prý například není zřejmé, kdy jde o citaci z nacistova projevu, a kdy jde naopak o názor jejich autora.  „Komentáře vyznívají pochvalně,“ uvedl Petrásek. „Tato knížka, komplexně pojatá, působí jako nějaké ospravedlňování, schvalování. A to jak ke genocidiu, což je úzká výseč toho, co mají nacisté na svědomí, tak ve vztahu k nacionálnímu socialismu jako takovému,“ dodal státní zástupce.

Problém s další knihou

Policie se podle něho zabývala i tím, zda podezření z trestného činu nevzbuzuje i vydání další knihy zmíněného nakladatelství, Programu NSDAP. Na rozdíl od Hitlerových projevů však dospěla k závěru, že nikoli. Policisté se podle státního zástupce ovšem zřejmě zaměří i na další literární produkci firmy.

Kamas již dříve sdělil, že obvinění považuje za absurdní a „neslučitelné se zásadami svobodné společnosti 21. století“. V rozhovoru pro média popřel, že by sympatizoval s nacismem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám