Hlavní obsah

Za všechno mě kritizovala, řekla žena souzená za ubití matky sekerou

Právo, Novinky, ČTK, Zdeněk Seiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubice

Krajský soud v Pardubicích začal v úterý projednávat případ ženy obžalované z vraždy její matky. Dcera podle vyšetřovatelů loni v červenci ubila v rodinném domě na Orlickoústecku matku sekerou, oběť přikryla peřinou a šest dní s ní pobývala pod jednou střechou. Žena se k vraždě přiznala.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Žena obžalovaná z vraždy matky na Orlickoústecku.

Článek

Sedmadvacetiletá dívka udeřila podle obžaloby 68letou matku, která seděla v křesle zády k ní, třináctkrát sekerou do hlavy, pak ještě ležící a umírající seniorku škrtila pro jistotu provazem, protože se jí nelíbilo její chroptění.

Podle krajské státní zástupkyně Lenky Faltusové šlo o promyšlenou vraždu. „Došla si do dřevníku pro sekeru s úmyslem zabíjet,“ řekla žalobkyně. Stejně tak se obžalovaná do dřevníku u domku vrátila pro provaz.

Během hlavního líčení žena odmítla o činu vypovídat. Podle výslechů v přípravném řízení se po činu chovala zcela racionálně. Matku zastlala, zakrvácený pokoj uklidila, vyprala si zakrvácené oblečení a vydala se na nákup, aby měla co večeřet.

Policie obvinila 26letou ženu z vraždy, matku měla zabít sekerou a uškrtit

Krimi

S mrtvolou v domě přespávala, dokud se nepřiblížila návštěva příbuzných. Pak sebrala mrtvé hotovost i kreditní kartu a jezdila veřejnou dopravou po kraji. Policisté ji dopadli po týdnu, kdy se skrývala v hotelích i lesích.

Obviněná policii při vyšetřování řekla, že činu velmi lituje. „Ale už se to nedá vzít zpátky,“ uvedla dříve v přípravném řízení. U soudu v úterý zmínila, že za tragédií byly osobní rozepře. „Kdybych na sebe nechala řvát, mohlo to dopadnout jinak,“ řekla obžalovaná soudu.

„S matkou jsem měla komplikovaný vztah. Cokoliv jsem udělala, nic jí nebylo po chuti, za všechno mě kritizovala. Jen mě potřebovala seřvat, žádné argumenty neuznávala,“ postěžovala si u soudu.

Obžalovaný z vraždy matky nepřišel k soudu. Demoloval vězeňskou celu

Krimi

Rodiče obžalované ženy se rozvedli v roce 2011, se dvěma sourozenci se vídala málo. Matka podle ní chtěla, aby studovala vysokou školu. Jenže už na gymnáziu se u ní objevila sociální fobie, proto byla nerada mezi lidmi. Na zemědělské vysoké škole v Praze studovala asi dva roky, pak odešla.

Matka podle ní těžce nesla, že nestuduje, sama měla vysokou školu. Odvedla ji proto k psycholožce, ale sezení dceři nepomohla a její fobie se nezlepšila. „Potom už na mě nenaléhala, brala to, myslím, jako moje selhání,“ uvedla obžalovaná.

Dívka studovala ještě vyšší odbornou školu, potom pracovala například v supermarketu, o práci ale přišla. Loni v červenci již byla nezaměstnaná a měla dluhy z půjček minimálně 250 000 korun, které nesplácela.

Mladík na Chebsku útočil nožem na matku, obvinili ho z pokusu o vraždu

Krimi

„Matka si představovala můj život jinak, chtěla, abych měla práci, rodinu. Zároveň chtěla, abych byla doma. Byla jsem z toho zmatená. Žily jsme den po dni,“ řekla mladá žena. Hádka měla také předcházet vraždě.

Obžalovaná odmítla u soudu popisovat samotnou vraždu, promítal se proto videozáznam z policejní rekonstrukce. Obviněná si při ní vzpomněla na řadu detailů, jako kam po činu odložila sekeru, jak dlouhý provaz v dřevníku uřízla, anebo ze které strany k umírající klekla, když ji škrtila.

Dalšího jednání soudu se po poradě s obhájcem odmítla účastnit, včetně vynesení rozsudku, ke kterému by mělo dojít v pátek. Státní zástupkyně zatím soudu nesdělila, jaký trest bude požadovat. Podle trestního zákoníku hrozí za připravenou vraždu až dvacetiletý trest vězení, v případě, že se jedná o čin provedený obzvlášť surovým nebo trýznivým způsobem, hrozí pachateli i výjimečný trest, kterým je vězení až na 30 let, případně doživotí.

Reklama

Související články

Žena v Kladně po hádce pobodala svou matku

Středočeští policisté vyšetřují v krátké době už druhý případ, kdy matku napadlo její dospělé dítě. V noci na středu v Kladně zaútočila nožem 31letá žena na...

Výběr článků

Načítám