Hlavní obsah

Za vraždu sedmileté školačky výjimečný trest

Novinky, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Celkem pětadvacet let ve věznici se zvláštní ostrahou stráví pětatřicetiletý Slovák Jozef Sivák za to, že loni v květnu zavraždil u České Třebové sedmiletou Romku Marcelu Ferkovou. V pátek o tom rozhodl senát Krajského soudu v Hradci Králové.

Foto: Marek Venuta
Článek

Sivákovi udělil trest 23 let a 10 měsíců, ale vzhledem k tomu, že má z minulosti neodpykané tresty v délce osm a šest měsíců, dává součet maximální hranici pro výjimečné potrestání. 

Podle rozsudku zemřela malá Marcela poté, kdy ji Sivák vylákal do lesa a opakovaně udeřil neznámým předmětem do hlavy. Způsobil jí tím tříštivé zlomeniny lebky. Tělo ukryl a před rodiči dívky předstíral, že o ničem neví. Mrtvé dítě bylo objeveno po dvou dnech pátrání.

Pomsta rodině

Za vážnou přitěžující okolnost soud označil motiv činu. Byla jím Sivákova pomsta za to, že s ním chtěla ukončit blízký vztah dívčina babička, která s ním dva roky žila.

Sivák tvrdil, že dívku ničím neudeřil. Podle jeho verze zemřela po pádu na zem, při němž se udeřila do hlavy o kámen. To však zcela vyloučil znalec z oboru soudního lékařství Petr Hotmar. "Plošná páčená zlomenina lebeční kosti nemohla vzniknout prostým pádem, ale pouze razantním úderem," prohlásil.

Sivák byl v době vraždy opilý

Vrah připustil, že před osudnou událostí vypil deset piv, dva velké panáky lihoviny a litr vína. "Alkohol zřejmě odbrzdil sled událostí," řekla předsedkyně senátu Anna Bímová v odůvodnění rozsudku. Psychologové však u odsouzeného nezjistili závislost na pití, jen smíšenou poruchu osobnosti, od dospívání disharmonický vývoj a podprůměrný intelekt. Sivákův obhájce Josef Kincl v závěrečné řeči upozornil, že jeho klient projevil lítost a požádal soud, aby mu udělil spravedlivý trest.

Matka: Dceru nám to už nevrátí

Státní zástupkyně Renáta Vesecká naopak poukázala na vysokou společenskou nebezpečnost činu, absenci polehčujících okolností, mizivou možnost resocializace obžalovaného i na to, že Sivák má za sebou řadu konfliktů se zákonem. Po vyhlášení verdiktu se okamžitě vzdala práva na odvolání, zatímco odsouzený si ponechal zákonnou lhůtu na rozmyšlenou.

"Bála jsem se, že mu dají míň. Vysoký trest si zasloužil, i když dceru nám to už nevrátí," smutně komentovala rozsudek matka zabitého děvčete Magdalena Ferková.

Reklama

Související témata:

Související články

Smrt 7leté Marcely před soudem

Královéhradecký krajský soud začal ve čtvrtek projednávat případ vraždy sedmileté romské školačky Marcely Ferkové z České Třebové. Na lavici obžalovaných sedí...

Výběr článků

Načítám