Hlavní obsah

Za vraždu přítele kvůli mobilu dostal 13 let vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Třicetiletý Petr Pluskal si za vraždu svého přítele z Mohelnice na Šumpersku odpyká trest výši 13 let. V úterý o tom rozhodl Vrchní soud v Olomouci, který tak potvrdil verdikt ostravského krajského soudu, proti němuž se Pluskal odvolal.

Článek

Vražda byla spáchána v prosinci 2004, kdy Pluskal zabil dlouhým nožem svého známého. Muži spolu trávili večer. Pak se rozloučili. Pluskal však přišel k domu kde bydlel zavražděný muž a vylákal jej z bytu do chodby v přízemí. Mezi muži se strhla rvačka, při které zasadil Pluskal známému smrtelnou ránu nožem do hrudníku. Důvodem sporu byla ztráta mobilního telefonu obžalovaného Pluskala.

Pluskal chtěl ve svém odvolání po soudcích, aby jej uznali vinným z trestného činu ublížení na zdraví s následkem smrti. Nůž údajně použil výhradně v afektu. "Byl to můj kamarád, je mi strašně moc líto, co se stalo," uvedl Pluskal.

Soudci však jeho odvolání zamítli. Předseda senátu Stanislav Urbanec uvedl, že krajský soud rozhodl správně. "Pod pohrůžkou zabití si vynutil, aby poškozený přišel dolů. Obžalovaný v opilecké zlobě vedl razantní útok na místa, kde se nacházejí životně důležité orgány. Útok byl cílený, obžalovaný musel vědět, že mu může způsobit smrt," podotkl předseda senátu.

Pluskal po útoku běžel domů k matce, odkud zavolal pomoc. Později se sám přihlásil na policii. Zraněného našla v kaluži krve jeho manželka. Dle znalců by mužův život nezachránil ani rychlý a odborný zásah záchranářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám