Hlavní obsah

Za vraždu malého dítěte dvanáctiletý žalář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Krajský soud v Brně v pondělí poslal na dvanáct let do vězení Jana Tvrdoně z Bítovčic na Jihlavsku. Podle soudců letos v březnu zavraždil patnáctiměsíčního syna své družky ve chvíli, kdy chlapeček vytrvale plakal.

Článek

Podle svědků se přitom muž o dítě staral více než jeho matka. V osudné chvíli ale zacpal chlapci ústa rukou a polštářem. Malý Dominik se následně udusil.

Tvrdoň se k činu doznal a podle svých slov jej hluboce lituje. Žalobkyně se k verdiktu nevyjádřila. Pokud se odvolá, bude se muset kauzou zabývat olomoucký vrchní soud.

Podle spisu žil Tvrdoň se svou družkou a jejím synem v pronajaté dřevěné chatě v Bítovčicích. Jeho partnerka byla zaměstnaná, on práci neměl. Proto se z větší části staral o chlapce právě on.

V noci na 10. března hoch v postýlce plakal. Tvrdoň mu podle soudu "z pocitu ukřivděnosti z toho, že na něj družka přenáší povinnosti matky, a v afektu zlosti" zacpal ústa rukou a pak mu dal na hlavu polštář, který přitlačil. Když se hošík nehýbal, byli přivoláni zdravotníci. Kojenec byl přepraven do jihlavské nemocnice, kde však již lékaři mohli jen konstatovat smrt.

Podle sociálních pracovníků by matka sama péči o Dominika nezvládla. Chlapec zemřel jen několik dní před termínem, kdy měl soud rozhodnout o jeho přidělení do péče jeho biologickému otci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám