Hlavní obsah

Za vraždu kamaráda dostal bezdomovec 11,5 roku

Právo, hon
OSTRAVA

Jedenáct a půl roku stráví v nejpřísnějším typu věznice třiapadesátiletý bezdomovec Jaroslav Horák, který letos v lednu zavraždil svého kamaráda Josefa Vysloužila v bývalém areálu koupaliště v Ostravě-Hulvákách. Verdikt nad recidivistou, který v kriminálech strávil už podstatnou část svého života, vynesl ve středu ostravský krajský soud.

Foto: Aleš Honus, Právo

Jaroslav Horák z Ostravy strávil za mřížemi už 25 let, dalších 11 a půl ho nyní čeká.

Článek

Jaroslav Horák, mezi bezdomovci pro svoji malou postavu přezdívaný Pinďa, byl v minulosti trestán především za krádeže, ale také za ublížení na zdraví, útok na veřejného činitele, výtržnictví a další zločiny. Za mřížemi strávil 25 let svého života a letos 21. ledna, kdy ke konfliktu došlo, byl na svobodě necelé čtyři týdny.

Útok vyprovokovala hádka s jiným bezdomovcem. Horákovi se nelíbilo, jak kamarád mluví o jeho přítelkyni a také údajně nabyl přesvědčení, že mu ji kamarád během pobytu za mřížemi přebral.

Ve chvíli, kdy hádka skončila a Josef Vysloužil odcházel od stolu, vzal Horák z provizorní kuchyně ten největší nůž, jaký tam uviděl, a zaútočil na kamaráda zezadu. „Byla zjištěna dvě bodná poranění, která vycházela ze stejného místa pod kůží. Obžalovaný po první ráně nůž pouze povytáhl a bodl podruhé,“ konstatoval soudce při odůvodnění rozsudku. Muž zraněním o několik hodin později podlehl v nemocnici.

Vyšetřování zkomplikovala těžká opilost bezdomovců, kteří se v osudnou dobu v areálu nacházeli. Všichni kriminalistům navíc zpočátku tvrdili, že muže pobodali neznámí útočníci. Pravda ale vyšla rychle najevo.

„Nechtěl jsem to udělat, on byl za střízliva perfektní chlap. Ale když se napil, byl agresivní,“ hájil se Horák před soudem. Dodal, že na útok si vůbec nepamatuje. „Všechno mám v mlze,“ dodal.

Rozsudek zatím není pravomocný, odsouzený si ponechal lhůtu pro případné odvolání. Státní zástupkyně se možnosti odvolání na místě vzdala.

Reklama

Výběr článků

Načítám