Hlavní obsah

Za vraždu exmanžela si žena odsedí 11,5 roku

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Tragicky začal letošní rok pro rodinu Pecháčkových z Němčic u Litomyšle. V jejich rodinném domě došlo ke konfliktu mezi bývalými manželi a devětatřicetiletá Renáta Pecháčková při něm dvakrát bodla nožem svého o čtyři roky staršího exmanžela Václava.

Článek

Rána zasáhla hlavní krční tepnu a muž neměl šanci na přežití. Ve čtvrtek za to trestní senát Krajského soudu v Hradci Králové poslal Pecháčkovou na 11,5 roku do vězení. Podle její výpovědi byly příčinou vyhroceného konfliktu rozpory ohledně bydlení.

Manželé se rozvedli před pěti lety a poté uzavřeli smlouvu, podle níž mohla Pecháčková pět roků bydlet ve druhém poschodí domu svého bývalého muže. "Šlo mu o to, aby své dvě děti měl nablízku a nemusely jít do jiného prostředí," uvedla Pecháčkova druhá manželka Ivona. Pecháček si Ivonu vzal asi po dvou letech po rozvodu s Renátou a v domě pak bydleli všichni společně bez vážnějších konfliktů.

Ovšem jen do osudného 2. ledna. "Ráno za mnou přišel nahoru a ptal se, co tam ještě dělám, že jsem se už měla odstěhovat. Nepočítala jsem s tím, rušil naši dohodu, věděl, že nemám kam jít," vypověděla obžalovaná a přiznala, že zaútočila první. "Ani nevím, kolikrát jsem ho bodla. Mrzí mě, že jsem se nechala vyprovokovat. Omluvám se všem, hlavně našim dětem," řekla soudu obžalovaná.

Snažila se muže zachránit

Když viděla, jak její oběť intenzívně krvácí, snažila se ručníkem proud krve zastavit a zároveň křičela na děti, aby zavolaly záchranku. Ta přijela asi po čtvrthodině, jenže zdravotníci už byli bezmocní. "Poškozený zemřel během několika desítek sekund, jeho úmrtí bylo odvratitelné pouze za předpokladu, že by se mu dostalo okamžité a velmi specializované lékařské pomoci," vypověděl soudní lékař Josef Pleskot.

Předseda soudního senátu Miloslav Ježek verdikt odůvodnil tím, že obžalovaná útočila opakovaně a do míst, kde jsou u člověka umístěny životně důležité orgány. "Musela vědět, že tím může způsobit smrtelné zranění," zdůraznil. Pecháčková byla navíc odsouzena k povinnosti zaplatit vdově po zemřelém celkem 277 500 korun jako odškodnění a náhrady různých výdajů spojených s úmrtím muže.

Ženě původně hrozilo až patnáctileté vězení. Soudci ale kvůli její dosavadní bezúhonnosti a předešlému řádnému životu rozhodli o trestu při spodní hranici zákonné sazby.Vykonání trestu také určili do mírnější věznice s ostrahou. Rozsudek není pravomocný, obě strany si ponechaly zákonnou lhůtu k vyjádření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám