Hlavní obsah

Za vraždu devítileté dívky v Klášterci dostal mladík 20 let vězení

Právo, Novinky, ape, koc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem
Aktualizováno

Krajský soud v Ústí nad Labem poslal ve čtvrtek na 20 let do vězení 25letého muže, který loni v září znásilnil a zavraždil devítiletou dívku. Obžalovaný se k vraždě přiznal, znásilnění ale popřel. Soud mu navíc uložil ochranné sexuologické léčení. Rozsudek není pravomocný.

Muž, který zabil v Klášterci devítiletou dívku dostal 20 let vězeníVideo: Karel Otcovský, Právo, Novinky

 
Článek

„Obžalovaný měl od počátku v úmyslu vylákat poškozenou do neobydlené oblasti a poté, co ji sexuálně zneužil, tak ji chtěl usmrtit, neboť mu bylo zřejmé, že by jeho jednání oznámila. Způsob jakým odešel s nezletilou do neobydlené oblasti, tedy nejkratší cestou, nasvědčuje tomu, že jeho záměr byl realizace toho, čeho se nakonec dopustil,“ uvedla soudkyně Kamila Krejcarová.

Babička, u které dívka žila, má podle soudu nárok na odškodné ve výši 450 tisíc korun. Matku senát odkázal na civilní řízení.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle obžaloby odjel mladík loni 9. září z Chomutova, kde bydlel, do Klášterce. Tam na dívku počkal u školy. „Činu se měl dopustit po předchozím uvážení,“ řekl na začátku hlavního líčení státní zástupce František Stibor.

Od školy šel s dívkou k lesu k obci Ciboušov. Šla s ním prý dobrovolně, cestou sbírali i houby. Dívka chtěla na záchod. „Říkala, že řekne babičce, že jsem na ni při čurání koukal. Nevím, byl to zkrat. To, že ji zabiju, mě napadlo v tom lese, když opakovala, že to řekne babičce,“ řekl v dřívější výpovědi obžalovaný.

Nevím, co se to se mnou stalo
obžalovaný

Pak měl dívku škrtit a zanechal ji nedaleko od místa činu. Části jejího oblečení odhazoval pak cestou. Na místo se měl ještě vrátit a přesvědčit se, že je dívka opravdu mrtvá. Dívka byla nalezena mrtvá druhý den po rozsáhlé pátrací akci. Obžalovaný se pak šel přiznat na policii.

Jel za babičkou pro peníze

Znalci se u soudu shodli, že je nutná ústavní ochranná sexuologická léčba obžalovaného. Podle její úspěšnosti je pak možná resocializace. „Osobnost pana posuzovaného je jednoduchá, nedozrálá a šance na jeho nápravu budou záviset na tom, jak bude úspěšně absolvovat eventuálně nařízené léčení,“ řekla ve středu psycholožka Štěpánka Tůmová.

Muž obviněný z vraždy devítileté dívky z Klášterce zůstane ve vazběVideo: Karel Otcovský, Novinky

Obžalovaný popřel, že by dívku znásilnil klasickým způsobem. Podle závěrů lékařů bylo nalezeno poranění genitálu a sperma, což nasvědčuje o dokonaném pohlavním styku. Další věcí, kterou popírá, je to, že by za účelem znásilnění do Klášterce přijel. Jel prý za babičkou dívky kvůli penězům, které dlužila jeho matce.

Obžalovaný celé soudní jednání sledoval pasivně, téměř nezúčastněně. Při svém posledním slově zopakoval svou krátkou omluvu. „Nevím, co se to se mnou stalo,“ prohlásil také.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám