Hlavní obsah

Za vraždu bratra závislého na drogách dostal osm let

Právo, Svatava Hernandezová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Osmiletý trest uložil ve středu Krajský soud v Plzni osmadvacetiletému Martinu Růžkovi z Chebu za vraždu jeho o deset let staršího bratra Jiřího. Čin se stal loni 24. srpna a vyvrcholilo jím 12 let problémů, které zavražděný Jiří působil celé rodině svojí závislostí na drogách.

Článek

Podle spisu se v osudný den bratři pohádali. Asi po pěti minutách bodl mladší z bratrů ve zlobném afektu s úmyslem usmrtit. Rána přeťala krční tepnu. V důsledku prudké krevní ztráty Jiří Růžek na místě zemřel.

Rodinný šperk nechtěl bratrovi vydat

"Přišel jsem domů kolem jedenácté v noci, doma byl zase binec a nic k jídlu. Maminka byla na chatě, tak jsem si chtěl udělat aspoň jídlo. Protože jsem slyšel, že v obýváku jde televize, chtěl jsem ji vypnout. Tam seděl bratr a hned po mě chtěl - zlaté hodinky po tátovi. Byl by je prodal, aby měl na drogy a kvůli tomu jsme se pohádali. Dorazil to slovy, že jsem sobec. Já měl bohužel ten nůž v ruce," vypověděl před soudem Martin Růžek.

Rozrušený se pak chvíli procházel a pak šel spát. Ráno nahlédl do obýváku, kde ležel jeho mrtvý bratr. "Pak mi došlo co se stalo. Nakonec jsem šel na státní zastupitelství v Chebu a tam všechno řekl," dokončil svou zpověď obžalovaný.

Mrtvý ničil celou rodinu dvanáct let

Z dalšího dokazování vyplynulo, že celá rodina trpěla dlouhých dvanáct let chováním staršího z obou bratří, který byl závislý na drogách. "On bral snad všechno, od prášků po heroin, kde to sháněl, nevím, ale když na to potřeboval peníze, tak kradl, hlavně doma. Bydlel taky nějaký čas u babičky, tu vždy obral o důchod, napadl i otce, byly s ním jen problémy."

"Měli jsme díky němu existenční problémy. Nikde nepracoval, po smrti otce se vše ještě zhoršilo. To bodnutí bylo jen vyvrcholením dvanácti let problémů s Jirkou. Svého jednání nesmírně lituji, nemělo se to stát," přiblížil situaci v rodině už v přípravném řízení obžalovaný Růžek.

Soud přihlédl k situaci v rodině

"Při stanovení výše trestu přihlížel soud k nepříznivé situaci v rodině, jež byla tyranizována starším synem, který si prostředky na drogy obstarával krádežemi v jejich domácnosti. Všechny okolnosti činu pak nasvědčují zkratkovitému jednání obžalovaného. Žalovanému polehčuje, že se sám přihlásil a k činu doznal, nebyl také nikdy trestán. Soud dospěl k názoru, že je možné snížit trest pod spodní hranici trestní sazby," uvedl předseda senátu Přemysl Špicar.

Rozsudek zatím není pravomocný, neboť žalovaný si ponechal lhůtu na rozmyšlenou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám