Hlavní obsah

Za utýrání Lucinky definitivně 8,5 roku

Novinky, Lenka Kadeřávková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

U pražského vrchního soudu skončil po téměř deseti letech jeden z nejotřesnějších případů utýrání dítěte. Doslova přízrak české justice - smrt čtyřleté Lucie - zosobňuje Martin Ježek, tehdejší přítel Lucčiny matky, který si dnes vyslechl pravomocný verdikt 8,5 roku vězení.

Foto: Pavel Jaňurek

Ilustrační fotografie

Článek

Ježek se potrestání za brutální utýrání malé Lucie úspěšně vyhýbal mnoho let. Případ, který ministr spravedlnosti Pavel Rychetský označil za "otřesný příklad fungování české justice", totiž putoval roky mezi prvoinstančním a odvolacím soudem kvůli sporům o právní kvalifikaci zločinu.

Před senát pražského vrchního soudu se kauza dostala již posedmé. Soudci Ježkovi v dnešním odvolacím řízení snížili trest 12 let vězení, který mu udělila loni za ublížení na zdraví s následkem smrti nižší instance. Státní zástupce tak neuspěl, když žádal soud, aby byl Ježek potrestán za vraždu.

Proti dnešnímu rozsudku se již nelze odvolat, možný je pouze mimořádný opravný prostředek, a to dovolání k Nejvyššímu soudu.

Lucie před smrtí prožívala nelidská muka

Lucinka zemřela v noci na 13. září roku 1993. Podle soudu vypila mléko dceři Ježka a své matky Zdeny Jenšíkové, což Ježka rozzuřilo. Za trest ji bil rukou a vodítkem na psa, kopal ji a donutil vypít nápoj namíchaný z octa, alkoholu a koření. Dívku ještě hodil do vany s ledovou vodou, kde ji nutil konzumovat její výkaly. Matka dítě později vytáhla a uložila do postele, kde zemřelo. Ježek týrání silně podvyživené dívky vždy popíral.

Žena si kvůli zacházení s Lucií odpykává čtyřletý trest. Soud jí také odebral další děti.

Reklama

Související témata:

Související články

Kauza utýrané Lucinky bude pokračovat v dubnu

Bude vina za utýrání tříleté Lucie konečně po deseti letech potrestána? Rozhodnutí by mělo padnout 2. dubna, kdy se případem již po osmé bude zabývat odvolací...

Výběr článků

Načítám