Hlavní obsah

Za upálení družky u chatky v Praze uložil soud Slovákovi 15 let vězení

Praha

Slovákovi Miroslavu Reisingerovi, který v listopadu upálil svou českou družku v zahrádkářské kolonii v Praze, uložil v úterý Městský soud v Praze 15 let vězení. Muž připustil, že partnerku polil benzínem, který následně vzplál od jeho cigarety. Odmítá ale, že nedopalek na družku schválně hodil.

Foto: ČTK, ČTK

Miroslav Reisinger u Městského soudu v Praze

Článek

Verdikt soudu není pravomocný, lze se proti němu odvolat. Obviněný si ponechal lhůtu na rozmyšlenou, zda podá odvolání, a stejný postup zvolila i státní zástupkyně.

V době činu byl Reisinger středně opilý. „Stav snížené příčetnosti si zavinil sám,” konstatovala předsedkyně trestního senátu soudu Denisa Durdíková.

Za vraždu spáchanou obzvlášť trýznivým způsobem hrozilo muži 15 až 20 let vězení nebo i výjimečný trest. Státní zástupkyně pro něj žádala 16,5 až 17,5 roku odnětí svobody s tím, že u muže nenašla žádnou polehčující okolnost.

Soudkyně ale poukázala na to, že v Česku má muž čistý rejstřík a k dřívějším odsouzením na Slovensku již nelze přihlížet.

Polil jsem ji benzínem, ale nechtěl jsem jí ublížit, zpovídal se muž u soudu v Praze z vraždy družky

Krimi

Třiačtyřicetiletá žena zemřela v noci na 28. listopadu 2021 ve Vysočanech před chatkou, kterou obývala s o 13 let starším Reisingerem.

Po vzájemné hádce vzal muž kanystr s benzinem, otevřel ho a družce hořlavinou polil hlavu a horní polovinu těla. Po odhození nedopalku benzin okamžitě vzplál a žena neměla šanci na záchranu.

Reisinger k tomu řekl, že netušil, že benzin hoří tak rychle. Při neštěstí se sám popálil. Jeho obhájce žádal, aby soud skutek vyhodnotil nikoliv jako vraždu, ale jako usmrcení z nedbalosti.

Podle svědků ze sousedství holdovali muž i jeho družka alkoholu a hádali se, protože na sebe žárlili.

Opili se i poslední noc, kdy slavili třetí výročí vztahu. Podle Reisingerovy verze žena začala hrozit, že zapálí chatku, a šla ke kanystru. Proto se nádoby chopil sám.

Protialkoholní léčba by byla mrháním financemi.
soudní znalkyně v oboru psychiatrie

Soudní znalkyně uvedla, že Reisinger má intelekt v dolním pásmu průměru, netrpí žádnou duševní chorobou a je plně závislý na alkoholu.

„Protialkoholní léčbu jsem nenavrhla, protože to považuji za mrhání financemi,” prohlásila expertka z oboru psychiatrie.

Podle rozsudku má Reisinger uhradit ministerstvu spravedlnosti škodu ve výši 400 tisíc korun, což je částka, kterou úřad vyplatil příbuzným zemřelé ženy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám