Hlavní obsah

Za ubodání matky čtyř dětí hrozí muži výjimečný trest. U soudu nevypovídal

Právo, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Případem brutální vraždy, která se stala v srpnu minulého roku v Havířově, se od tohoto týdne zabývá Krajský soud v Ostravě. Zdeňku Burešovi, který v opilosti ubodal svoji družku, s níž vychovával čtyři malé děti, hrozí až výjimečný trest. O sirotky se nyní stará bratr ubodané ženy.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obžalovaného Zdeňka Bureše přivádí eskorta do jednací síně Krajského soudu v Ostravě.

Článek

Incident se odehrál 4. srpna v podvečerních hodinách na chodbě jednoho z havířovských domů. „Své družce (Bureš) na chodbě zasadil 26 ran zejména do horní poloviny těla a do krku. Žena zemřela v nemocnici zejména na následky poranění životně důležitých orgánů, hlavně srdce, plíce a žaludku,“ uvedl státní zástupce David Bartoš.

Vztah mezi oběma partnery byl poměrně neurovnaný a v podstatě se rozpadal. „Ne že by tam docházelo k velkým násilnostem, ale často se hádali a možná v tom hrála nějakou roli i žárlivost,“ dodal státní zástupce.

Muž se ke svému jednání před policií doznal a svého činu hluboce litoval. U soudu ale odmítl vypovídat s tím, že už všechno řekl vyšetřovatelům a že je mu nepříjemné všechny události znovu podrobně popisovat.

O děti se stará strýc

O děti, které se zavražděnou partnerkou vychovával, se nyní stará jejich strýc. „Bratr poškozené už má nyní dvě děti u sebe a chce si vzít i další dvě. Je to velmi obětavý člověk,“ dodal státní zástupce.

Zmocněnec pozůstalých řekl, že v hlavním líčení bude po pachateli požadovat finanční náhradu. „Pro každé z pozůstalých dětí nárokujeme částku ve výši dva milióny korun jako jednorázové odškodnění,“ řekl.

Hlavní líčení bude pokračovat výslechy svědků a soudních znalců. Zatím se neví, kdy bude vyhlášen rozsudek. „V případě prokázání viny hrozí obžalovanému za spáchání trestného činu vraždy trest odnětí svobody v délce 15 až 20 let nebo výjimečný trest,“ uvedl mluvčí Krajského soudu v Ostravě Jiří Barč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám