Hlavní obsah

Za ubodání bratra přítelkyně si muž odsedí 12 let. Vadily mu časté večírky v domě

Novinky, bad
Praha

Kvůli problematickému společnému soužití ubodal k smrti bratra své přítelkyně sedmnácti ranami nožem. Za to si jedenačtyřicetiletý Tomáš Burian z Chomutova odsedí 12 let ve vězení. Neuspěl v úterý u pražského vrchního soudu se svým odvoláním, kterým se snažil dosáhnout nižšího trestu. Verdikt je pravomocný.

BEZ KOMENTÁŘE: Tomáš Burian u souduVideo: Marek Bádal, Novinky

 
Článek

„Máme za to, že v tomto směru nalézací soud správně rozhodl, pokud kvalifikoval jednání jako zločin vraždy, a nikoliv jako obhajobou navrhovaný zločin zabití,“ odmítl soudce Martin Zelenka odvolání obhajoby.

Prosincový rozsudek českobudějovického krajského soudu změnil pouze ve způsobu vykonání trestu, když Buriana přeřadil do mírnějšího typu věznice s ostrahou a ve výši odškodného, které má odsouzený vyplatit otci a bratrovi zavražděného. Oproti původním 800 tisícům pro otce a 600 tisícům pro bratra teď Burian musí zaplatit po půl milionu korun každému. Se zbytkem soud pozůstalé odkázal na občanskoprávní řízení.

Za vraždu pumpařky potvrdil soud 19 let vězení

Krimi

„Je třeba říci, že obžalovaný spáchal dva zločiny. Sice soudně trestán nebyl, ale došlo k fatálnímu následku na osobě blízké, z hlediska toho soužití. Máme za to, že nalézací soud správně vyměřil trest ve výši dvanácti let,“ uzavřel Zelenka.

Burianův obhájce Jan Varga v odvolání navrhoval překvalifikovat čin z vraždy na zabití, argumentoval jednak tím, že Burian bodal v afektu a jednak tím, že jeho jednání bylo vyvoláno poškozeným a jeho kamarády.

Vadily mu večírky a kamarádi oběti

Burian ubodal bratra své přítelkyně loni v dubnu ve vesničce na Prachaticku. Útoku předcházely dlouhodobé spory kvůli soužití pod jednou střechou – Burian s přítelkyní vychovával v domě dvouletého syna a vadily jim časté večírky jejího staršího bratra, s nímž měl celou řadu hádek.

Mladík shodil dívku po rozchodu z vyhlídky. Podmínka platí, řekl Nejvyšší soud

Krimi

Osudného pětadvacátého dubna se s o dvanáct let mladší mužem znovu pohádali. Hádka v kuchyni přerostla v kratší fyzický konflikt, v jehož závěru Burian vzal nůž a svého soka sedmnáctkrát bodl. Burian se hájil tím, že útočit začal mladší z obou soupeřů. Soudní znalci nicméně jeho výpověď nepotvrdili.

Burian měl s bratrem přítelkyně konflikty i kvůli přátelům, kteří za mladým mužem chodili na návštěvy. Tři dny před vraždou vytáhl Burian sekeru na rodinného známého a nutil ho, aby do půl minuty okamžitě odešel ze zahrady. Muž tak učinil až poté, co Burian máchl sekerou směrem k jeho hlavě. Soudy proto Buriana odsoudily kromě vraždy i za vydírání.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám