Hlavní obsah

Za ubodání bezdomovce 19 ranami dostal realitní makléř patnáct let

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Dvacetiletý realitní makléř Ondřej Kos si za ubodání bezdomovce devatenácti ranami nožem odsedí 15 let ve vězení. Nepravomocně o tom v úterý rozhodl pražský městský soud. Kos se od počátku k činu doznával, prý ale vůbec netuší, proč se to stalo. Na případné odvolání si ponechal lhůtu.

BEZ KOMENTÁŘE: Eskorta přivádí Ondřeje Kose k vyhlášení rozsudkuVideo: Novinky

 
Článek

„Je jasné, že obžalovaný stojí za usmrcením poškozeného,“ uvedla předsedkyně senátu Veronika Cukerová. Kos se od počátku k činu přiznával, byť v průběhu trestního stíhání měnil verze, jak k samotnému konfliktu došlo.

Soudu se nepodařil prokázat ani motiv mladíkova jednání. „Co přesně se stalo, se zjistit nepodařilo,“ konstatovala Cukerová. Ani sám obžalovaný nebyl schopen říct, proč na muže zaútočil, navíc devatenáctkrát.

Soud přihlédl k tomu, že je Kos ve věku blízkému věku mladistvých, dosud nebyl trestán, trestný čin byl bezprostředně nahlášen, spolupracoval s vyšetřovateli, projevil lítost a částečně se přiznal. Proto Kosovi uložil trest na samé spodní hranici zákonné trestní sazby.

Strašně se lekl

Kos muže bez domova v podstatě bezdůvodně ubodal loni v říjnu v pražských Vršovicích. Svým devíticentimetrovým nožem staršímu muži poblíž Botiče zasadil minimálně devatenáct ran.

Podle svých slov se ten den setkal s bývalou přítelkyní, což ho vystresovalo, následné nevydařené obchodní jednání mu nepřidalo. K večeru šel se svou známou do baru, kde se jí později zeptal, jestli u něj nechce přespat.

Po odmítavé reakci se šel prý projít. Zabrousil k potemnělému místu u Botiče, kde narazil na muže.

„Byla tam strašná tma, potom se před mnou ten chlap objevil, já jsem se strašně lek´, vytáh´ jsem nůž. Říkal jsem si, co po mně může ten chlap chtít. Tak jsem ho bodnul nožem, nevím, kolikrát jsem ho zasáhnul,“ prohlásil Kos na začátku hlavního líčení.

Strašně jsem se lekl, řekl u soudu mladík, který 19 ranami ubodal bezdomovce

Krimi

Podle znalců mohla antidepresiva, která bral, znásobit účinek alkoholu a vyvolat nepřiměřenou reakci. Mohl se tak prý cítit více ohrožen, než ve skutečnosti byl.

Po činu odešel domů, kde se matce přiznal. „Řekl: Mami, já jsem zabil člověka. Je mi to líto, já to takhle nechtěl,“ uvedla v přípravném řízení matka obžalovaného. Ta i poté zavolala policii, která si pro mladíka přijela.

Mladík také u soudu vypověděl, že ten den si vzal antidepresiva. Ta bral proto, že měl v minulosti vražedné myšlenky a fascinovalo ho násilí, po lécích tyto stavy odezněly. „Běžně u sebe nosím nůž. Jsem trošku paranoidní člověk, když jdu kolem podezřele vypadajících lidí, chytnu si ho v kapse,“ řekl také Kos.

Reklama

Výběr článků

Načítám