Hlavní obsah

Za ubití vrátného svítilnou osm let

Novinky, Svatava Hernandezová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

K osmi letům vězení odsoudil ve středu Krajský soud v Plzni Miloše Stropnického (21) z Kraslic za ublížení na zdraví s následkem smrti. Podle rozsudku loni 17. června utloukl baterkou 64letého Václava Maška, vrátného jednoho z plzeňských podniků.

Foto: Jan Šantavý

Záchrana osoby propadlé v ledu.

Článek

Stropnický v inkriminovaný den večer vnikl do oploceného areálu bývalých Stavebních strojů v Plzni, kam utekl z nedaleko Baumaxu, kde se před tím pokusil ukrást dva spací pytle. Vrátný Mašek ho však zadržel. Ve chvíli, kdy se na vrátnici pokoušel dovolat na policii, a byl k obžalovanému otočen zády, ten vzal svítilnu a opakovaně ho udeřil do týla. Bezbrannému muži tak způsobil těžké pohmoždění mozku.Ten pak na následky zranění následující den v ranních hodinách zemřel.

Vše svaloval na drogy

Obžalovaný se před soudem ke všemu doznal. Jak vyplynulo z jeho výpovědi, měl v minulých letech značné problémy s požíváním drog. Dvakrát se ze závislosti na nich léčil, ale pokaždé se k nim vrátil. Kvůli nim se ani nevyučil. "Měl jsem kvůli drogám neshody s rodiči a tak jsem se rozhodl odejít, jedno kam. Jezdil jsem po celé republice... Za všechno můžu já, je to všechno těma drogama. Chtěl jsem si dělat, co chci, necítil jsem, že je to nebezpečný... až tohle všechno skončí, chci začít jinak a bez drog..." uvedl před soudem Stropnický a popsal jak se tenkrát vše odehrálo.

Tehdy už pobýval asi 14 dní v Plzni, kamarádil se s partou mladých lidí, s nimiž společně sháněli drogy. S jedním z nich se pak dohodl, že si půjdou vydělat peníze při sklizni ovoce.

Obžalovaný: nechtěl jsem ho zabít

"Potřebovali jsme ale spacáky a na ty jsme neměli peníze. Tak jsme se rozhodli, že je vezmeme v Baumaxu. Vzal jsem dva a přehodil pak přes plot. Jenže mě sledoval jeden muž od ochranky, tak jsem se dal na útěk, přelezl bránu u vedlejší firmy, že se tam schovám. Když jsem tam odtud chtěl odejít, narazil jsem na pana Maška," vypovídal dále Stropnický.

Ten ho vzal do vrátnice. "Začal někam volat...byl jsem nervózní, měl jsem strach... uviděl jsem svítilnu a praštil jsem pana Maška zezadu do hlavy, padl na stůl...Chtěl jsem otevřít dveře, ale nešlo to, zatím se pan Mašek zvedl, a já ho ještě dvakrát uhodil svítilnou," popisoval svůj bezohledný čin. Pak utekl. "Nechtěl jsem ho zabít, jen omráčit. Nepředstavoval jsem si, že to je tak vážný," omlouval se obžalovaný u soudu.

Rozsudek zatím nenabyl právní moci, neboť přestože se státní zástupkyně vzdala práva na odvolání, Stropnický, kterému soud uložil i ochranné ústavní psychiatrické léčení protitoxického zaměření. si ponechal lhůtu na rozmyšlenou.

Reklama

Související témata:

Související články

Narkoman se přiznal, že ubil vrátného

Až dvanáct let vězení hrozí 21letému Miloši Stropnickému ze Sokolovska, který se v úterý přiznal před Krajským soudem v Plzni k tomu, že svítilnou ubil...

Výběr článků

Načítám